1927

1927. Δεν είναι κορυφή, είναι ημερομηνία ίδρυσης. Μια ομάδα νεαρών στην πλειοψηφία τους με καταγωγή από τη Σμύρνη ιδρύουν το καλοκαίρι του 1927 τον Πάνα. Τα αρχικά του: ΠΑΝ, σημαίνουν Πεύκο Αέρας Νερό, σύντομα όμως ταυτίζονται με τον τραγοπόδαρο θεό.

Ο Πάνας αναπτύσσει πολυσχιδή δραστηριότητα - ορειβασία, πεζοπορία, σπηλαιολογία. Είναι από τους πρώτους συλλόγους που οργανώνουν αναβάσεις στον Όλυμπο και από τα μέλη του (Γιώργος και Αννα Πετροχείλου, Πρόδρομος Μισιριάν κ.ά.) ιδρύεται αργότερα η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία.

Εκδρομές

Σήμερα, ο Πάνας οργανώνει πεζοπορικές και ορειβατικές εκδρομές σε ορεινά συγκροτήματα και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους σ' όλη την Ελλάδα. Γίνονται 3-4 εκδρομές το μήνα και μερικές πολυήμερες το χρόνο.

Ορειβατική ομάδα νέων

Υπάρχει ορειβατική ομάδα νέων με σημαντική δραστηριότητα, που πραγματοποιεί αναβάσεις, διασχίσεις βουνών και φαραγγιών, σπηλαιολογικές εξορμήσεις, εκδρομές με ποδήλατα βουνού κ.ά.

Πολιτιστική δραστηριότητα

Ο σύλλογος αναπτύσσει πολιτιστική δραστηριότητα. Οργανώνει ομιλίες, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές διαφανειών και κινηματογραφικών ταινιών (φυσιολατρικού και τουριστικού ενδιαφέροντος).

Λειτουργεί επίσης τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών και μοντέρνων χορών.

Κτήμα - Κατασκηνωτική δραστηριότητα

Ο Πάνας διατηρεί από το 1951 κτήμα στο Μάτι Αττικής με δυνατότητα παραμονής μελών και φίλων του συλλόγου σε οικίσκους, σκηνές ή τροχόσπιτα.

Πάνας και Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε.

Ο Πάνας ανήκει στην Ομοσπονδία Φυσιολατρικών Ορειβατικών Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας και συμμετέχει σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και οικολογικής ευαισθητοποίησης (δενδροφυτεύσεις κ.λπ.).

Περιοδικό

Εκδίδεται δύο φορές το χρόνο το φυσιολατρικό περιοδικό "Ο ΠΑΝ" και καλύπτει θέματα που αφορούν τη δραστηριότητα του συλλόγου καθώς επίσης και θέματα ορειβατικού, φυσιολατρικού και τουριστικού περιεχομένου, επιστημονικά κείμενα, λογοτεχνία, ποίηση, λαογραφία.

ΓΡΑΦΕΙΑ:
Αριστοτέλους 64, 104 33 Αθήνα
Τηλ.: 210-8224351
Email: [email protected]