23/6/1927 ΙΔΡΥΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑ

Μια παρέα νέων με καταγωγή από την Σμύρνη, οι Κ. Χρηστίδης, Ν. Στυλιανόπουλος, Δ. Ζήσιμος, Σ. Χάνος, Π. Μαλλίδης, Ε. Δελαγραμμάτικας, Δ. Κατσούρης και Α.Μαλλίδης, συγκεντρώθηκαν στο γραφείο ταξιδίων η «Ακρόπολις» (οδός Μητροπόλεως 2), συνέταξαν και υπέγραψαν το πρακτικό ιδρύσεως του Συνδέσμου, στον οποίο έδωσαν το όνομα «ΠΑΝ».
Το όνομα αυτό δόθηκε υπό τη διπλή του έννοια, να συμβολίζει δηλαδή με τα αρχικά του γράμματα το Πεύκο, τον Αέρα και το Νερό και ταυτόχρονα τον Αρκαδικό Θεό των δασών.

1927 - 3 Ιουλίου 1η εκδρομή του Πάνα

Προορισμός: Πόρος. Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε με ατμόπλοιο.

1928

Ξεπερνώντας τα όρια της Αττικής, οι Πάνες αναπτύσσουν πρωτοφανή για τα δεδομένα της εποχής ορειβατική δράση ανεβαίνοντας στον Παρνασσό, το Χελμό, το Πήλιο και άλλα μεγάλα βουνά.

1930 - Αύγουστος

1η εκδρομή του Πάνα στον Όλυμπο. Το 1930 όταν ελάχιστοι ορειβάτες είχαν μέχρι τότε πατήσει τις κορυφές του Ολύμπου,πραγματοποιεί με δεκαέξι άτομα, μεταξύ των οποίων δύο γυναίκες, η Άννα Πετροχείλου και η Αμαλία Καλιαμπέτσου, την πρώτη του ανάβαση στο βουνό των θεών, με παραμονή σε ατομικά αντίσκηνα, αφού τότε δεν υπήρχαν ορειβατικά καταφύγια και με οδηγό τον θρυλικό οδηγό του Ολύμπου Χρήστο Κάκαλο.

1930 - Σεπτέμβριος

Εκδίδεται το πρώτο περιοδικό του Πάνα («Μηνιαίον Δελτίον»).
Το περιοδικό του Πάνα είναι το πρώτο συστηματοποιημένης μορφής μηνιαίο περιοδικό φυσιολατρικού - ορειβατικού συλλόγου.
Πριν το περιοδικό του Πάνα στα 1929 εκδόθηκε το πρώτο τουριστικό φυσιολατρικό περιοδικό με τον τίτλο «Εκδρομικά» και αποτέλεσε σταθμό στον τουριστικό - περιοδικό ελληνικό τύπο. Το περιοδικό αυτό εκδόθηκε από τρία μέλη του Πάνα, τους Κ. Χρηστίδη, Ν. Τσεκούρα και Κλεόβουλο Δενδρινό (ήταν για χρόνια ο διευθυντής και ψυχή του περιοδικού) και συνέχισε την έκδοσή του ως τα 1936, που σταμάτησε.

1930 - Πρώτες συστηματικές σπηλαιολογικές εξερευνήσεις του Πάνα

Πρώτες συστηματικές σπηλαιολογικές εξερευνήσεις του Πάνα γίνονται στο σπήλαιο Μπάυρον της Κερατέας από τους Ιωάννη Καψαμπέλη, Κλεόβουλο Δενδρινό και Ιωάννη Πετρόχειλο.
62 χρόνια μετά, την 1/3/1992 ομάδα του Πάνα με αρχηγούς τους Θανάση Παππά και Άρη Κουτάκη επισκέπτεται το σπήλαιο Μπάυρον και στην οροφή μιας αίθουσας του σπηλαίου βρίσκει γραμμένη με μπογιά την επιγραφή «ΠΑΝ 1930»...
Ο Πάνας συνέχισε τη σπηλαιολογική του δράση και τα επόμενα χρόνια και ο πυρήνας των σπηλαιολόγων του με προεξάρχοντα το Γιάννη Πετρόχειλο ίδρυσε την Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία, το 1951.

1938

Ο Πάνας οργανώνει τις πρώτες του κατασκηνώσεις σε βουνό και θάλασσα.
Μία κατασκήνωση στον Άγιο Πέτρο στην Πάρνηθα και άλλη μία στη Βάρκιζα.
Από τότε, συνεχώς, με μια διακοπή μόνο κατά τα χρόνια της Κατοχής, οργάνωνε τις θερινές του κατασκηνώσεις αρχικά στη Βάρκιζα και κατόπιν στην περιοχή του Ματιού.

1940-1944

Κατά τη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου και της Κατοχής η δράση του Πάνα περιορίζεται σε εξορμήσεις εντός Αττικής. Τα γραφεία του συνδέσμου επιτάχθηκαν από τους Γερμανούς και διακόπηκε η έκδοση του περιοδικού του, τον Απρίλιο του 1941.

1944 - 5 Νοεμβρίου

Η πρώτη (μετά την Απελευθέρωση) εκδρομή του Πάνα στον Άγιο Ιωάννη Καρέα.

1945 - Απρίλιος

Επανέκδοση του Δελτίου. Τα πρώτα μεταπολεμικά δελτία αποτυπώνουν την έντονη παρά τις δυσκολίες της εποχής (άθλια έως ανύπαρκτη συγκοινωνία, φτώχεια, δυσμενείς πολιτικές καταστάσεις) δραστηριότητα του συνδέσμου και παρουσιάζουν τα τρέχοντα οικολογικά προβλήματα.
Καταγγέλλεται συστηματικά (σε σχεδόν κάθε τεύχος του περιοδικού) η αποψίλωση των δασών των βουνών της Αττικής, η οποία ξεκίνησε από τους Γερμανούς κατακτητές και ολοκληρώθηκε από τους ντόπιους λαθροϋλοτόμους και την υπερβόσκηση.

1946 - 23 Ιουνίου

Ο Πάνας πραγματοποιεί τη χιλιοστή εκδρομή του.
14 αυτοκίνητα με 500 εκδρομείς ξεκινούν για Σχοινιά - Μαραθώνα - Οινόη σε μια αξέχαστη εορταστική εκδήλωση. Εκπρόσωποι όλων των συλλόγων χαιρετίζουν τον Πάνα.
Παρά τιςαντίξοες συνθήκες της εποχής το φυσιολατρικό κίνημα βρίσκεται σε μεγάλη ακμή.

1951

Ο Πάνας αγοράζει το Κτήμα στο Μάτι Αττικής μετά από συντονισμένες ενέργειες του τότε διοικητικού του συμβουλίου με πρόεδρο τον Αλέκο Χειμάρρα.
Το Κτήμα (συνολικής έκτασης 14 στρεμμάτων) αγοράστηκε χάρη στις εισφορές των μελών του συνδέσμου και μορφοποιήθηκε σε χώρο κατάλληλο για κατασκήνωση από την προσωπική κοπιαστική τους δουλειά.
Η πυκνή ζούγκλα («Ζούγκλα» ήταν και το τοπωνύμιο της περιοχής) από αγκάθια και παντός είδους θάμνους και πεύκα (μικρά και μεγάλα) μετατρέπεται στο ήμερο δασωμένο κτήμα μετά από πολύ κόπο και ιδρώτα.
Στα επόμενα χρόνια κατασκευάζεται το κεντρικό κτίριο και ειδικές πλατφόρμες για το στήσιμο των σκηνών.

1957

Ο Πάνας γιορτάζει τα 30 του χρόνια με έντονη εκδρομική και ορειβατική δράση.

1957-1975

Στη συνέχεια της δεκαετίας αυτής καθώς και της επόμενης πραγματοποιούνται αναβάσεις και πολυήμερες διασχίσεις όλων των ορεινών συγκροτημάτων της Ελλάδας, παρά τα πρωτόγονα συγκοινωνιακά μέσα και τους άθλιους δρόμους.
Ταυτόχρονα πραγματοποιούνται πλήθος καλλιτεχνικών και πνευματικών εκδηλώσεων. Ομιλίες, φωτογραφικές εκθέσεις, εκθέσεις ζωγραφικής, προβολές σλάιντς και κινηματογραφικών ταινιών, συναυλίες και εκδόσεις. Στις εκδόσεις, που πραγματοποιήθηκαν με τη μέριμνα και την επιμέλεια του συνδέσμου ανήκουν και τα τρίτομα άπαντα του ποιητή Γιώργου Κοτζιούλα.
Πρέπει επίσης ν’ αναφέρουμε και το μικρό τόμο «Οι Παναγίες» του Αλ. Παπαδιαμάντη που εκδόθηκε προγενέστερα.
Το κτήμα οργανώνεται όλο και καλύτερα και μεγάλος αριθμός μελών κατασκηνώνει σ’ αυτό κάθε καλοκαίρι.

1975 - Οκτώβριος

Γιορτάζεται για πρώτη φορά η «Ημέρα του Βουνού».
Ήταν μια ορειβατική - πεζοπορική - εορταστική εκδρομή-εκδήλωση που έγινε στη Μονή Νταού Πεντέλης με τη συμμετοχή 17 φυσιολατρικών σωματείων.
Ο Πάνας στα πλαίσια μιας γενικότερης επιθυμίας για συνεργασία μεταξύ των σωματείων έριξε την ιδέα της πραγματοποίησης της Ημέρας του Βουνού, μιας ημέρας δηλαδή εξόδου προς το βουνό με τη συμμετοχή όλων των σωματείων. Σύμφωνα με την αρχική σκέψη θα πραγματοποιούνταν το δεύτερο δεκαήμερο κάθε Οκτωβρίου και θα οργανώνονταν από διαφορετικό σωματείο κάθε φορά.
Ο Πάνας ήταν ο διοργανωτής της πρώτης «Ημέρας του Βουνού» που στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία.

1977 - Μάιος

Ο Πάνας γιορτάζει τα 50 χρόνια του στη Μόλα στην Πάρνηθα σε μια εορταστική εκδήλωση αφιερωμένη στην Ελλάδα και τα βουνά της, στην Αγάπη και στον Άνθρωπο.
Στην ξεχωριστή αυτή εκδήλωση μεταξύ άλλων πραγματοποιήθηκε εθελοντική αιμοδοσία στη μνήμη των 6 ορειβατών που χάθηκαν το 1976 σε ατύχημα στον Όλυμπο. Συμμετείχε πλήθος φυσιολατρών από όλα τα φυσιολατρικά και ορειβατικά σωματεία.

1980 - Απρίλιος

Πραγματοποιείται με ξεχωριστή επιτυχία η «Ημέρα του Βουνού». Παρ’ όλο που επρόκειτο να οργανώνεται κάθε χρονιά από διαφορετικό σύλλογο, κάτι τέτοιο τελικά δεν έγινε και ο Πάνας ανέλαβε την πρωτοβουλία να τη διοργανώσει ξανά.
Πραγματοποιήθηκαν πεζοπορικές διαδρομές και ανάβαση στην κορυφή Μπελέτσι στην Πάρνηθα.
Στη συνέχεια στη θέση Αγ. Τριάδα Δεκελείας πραγματοποιήθηκαν ομιλίες, βραβεύσεις, παρουσίαση παραδοσιακών χορών, εθελοντική αιμοδοσία. Συμμετείχαν αντιπροσωπείες απ’ όλατα σωματεία, ορειβατικά και φυσιολατρικά και εκδρομείς κάθε ηλικίας. Απονεμήθηκαν αναμνηστικά μετάλλια σε όλους τους συμμετέχοντες. Μάλιστα απονεμήθηκαν 600 μετάλλια τα οποία δεν έφτασαν για όλους.
Ψυχή της όλης εκδήλωσης δεν ήταν άλλος από τον Μίχο Καλλιγέρη. Με την ατέλειωτη ενεργητικότητά του, τη δημιουργικότητα και τις ιδέες του ήτανο εμπνευστής πολλών ανάλογων εκδηλώσεων που συνέδεαν τη φυσιολατρεία με την ανθρωπιά και την κοινωνική προσφορά. Στο πλάι του πάντα η γυναίκα του Μάρω και τα δυο του παιδιά.

1985

Οργανώνεται σειρά χιονοδρομικών εκδρομών (αγοράζεται σύγχρονος χιονοδρομικός εξοπλισμός) και συγκροτείται ένας πυρήνας νέων σε ηλικία ανθρώπων που συμμετέχει σε ορειβασίες και στη διοίκηση του συνδέσμου.

Στο Κτήμα, οι σκηνές έχουν αντικατασταθεί ολοκληρωτικά από οικίσκους και η ζωή είναι πολύ πιο άνετη απ’ ότι τις προηγούμενες δεκαετίες.
Τα παιδιά της κατασκήνωσης εκδίδουν εφημερίδα με τίτλο «Χαρούμενες Νότες του Πάνα» με την επιμέλεια της φιλολόγου Ελένης Δουζίνα. Η έκδοση της εφημεριδούλας θα συνεχιστεί για αρκετά χρόνια.Ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται κάθε καλοκαίρι στο Κτήμα. Ανάμεσά τους ξεχωρίζει η εκδήλωση αφιέρωμα στον γνωστό μουσικοσυνθέτη Κώστα Γιαννίδη (ψευδώνυμο του Γιάννη Κωνσταντινίδη),που ήταν φίλος του συνδέσμου μας και αδελφός του μέλους μας Κώστα Κωνσταντινίδη, που παραθέριζε για χρόνια στο Κτήμα μας.
Η εκδήλωση αυτή αποτελούσε μέρος ενός αφιερώματος στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, στο οποίο περιλαμβάνονταν ομιλίες, προβολές, αφιέρωμα στο περιοδικό του συνδέσμου (τεύχος 428 Απρίλιος-Ιούνιος 1985) και εκδρομή στη Χίο. Εμπνευστής αυτών των εκδηλώσεων ήταν ο πρόεδρος του συνδέσμου Πέτρος Μαρτάκης.

1986

Ο Πάνας αποκτά ιδιόκτητα γραφεία στην οδό Αριστοτέλους 64, στο κέντρο της Αθήνας. Ένα όνειρο χρόνων γίνεται πραγματικότητα.
Για μια ακόμα φορά η δραστηριοποίησηκαι η πρωτοβουλία των μελών του συνδέσμου φέρνουν θαυμαστά αποτελέσματα. Επικεφαλής σ’ αυτήν την προσπάθεια ο Νίκος Λουκόπουλος, ο Γιώργος Ανδρουτσόπουλος και το διοικητικό συμβούλιο με πρόεδρο τον Πέτρο Μαρτάκη.
Τα γραφεία αγοράζονται με την οικονομική συνεισφορά όλων των μελών και με τις δωρεές της ΟΕΣΕ, του Θάνου Κλαουδάτου,του Γιώργου και της Φωτεινής Ανδρουτσοπούλου, του Ζήνωνα Βλαττή, της Έλλης Κωτσιούλα, του Ηλία Σταματιάδη, του Κων/νου Χρηστίδη, της Άννας Πετροχείλου, του Νίκου Λουκόπουλου, του Γιάννη Νικολιδάκη, της Λευκής Λουκοπούλου, του Ζαχαρία Βασιλόπουλου που προσφέρουν μεγάλα ποσά.

1989

Το παλιό μέλος του συνδέσμου μας Ελένη Σταματάκη γίνεται η πρώτη Ελληνίδα που πατάει τα 6.189 μ.στην κορυφή Ίμτσα-Τσε των Κεντρικών Ιμαλαΐων.

1992 -Ίδρυση Ορειβατικής Ομάδας Νέων του Πάνα

Παρ’ όλο που η ορειβατική δραστηριότητα δεν σταμάτησε ποτέ στον Πάνα, ήταν φανερό πως υπήρχε άμεση ανάγκη ηλικιακής ανανέωσης. Έτσι το τότε διοικητικό συμβούλιο με Πρόεδρο τον Πέτρο Μαρτάκη, Αντιπρόεδρο τον Μπάμπη Βασιλάτο, Έφορο εκδρομών το Θανάση Ρόρρη και βοηθό Εφόρου Εκδρομών τη Μιρέλλα Αγγελή-Ζαχαριουδάκη θα επιχειρήσει και θα πετύχει την ανανέωση αυτή.
Με πρωτοβουλία της Μιρέλλας Αγγελή, καλείται το παλιό μέλος, ήδη από το 1979, του Πάνα Άρης Κουτάκης να βοηθήσει την προσπάθεια. Ο Άρης απόφοιτος Σχολής Οδηγών βουνού, σπηλαιολόγος και έχοντας στο ενεργητικό του μια ανάβαση στο Λευκό Όρος των Άλπεων και αναβάσεις σε όλα τα ελληνικά βουνά, αναλαμβάνει την αρχηγία του ορειβατικού μέρους των εκδρομών των νέων και την ορειβατική τους εκπαίδευση.
Έτσι με πυρήνα την ορειβατική ομάδα νέων της δεκαετίας του ’80 και νέους φίλους στήνεται από τη Μιρέλλα και τον Άρη η ομάδα που αυξάνεται και πληθύνεται από εκδρομή σε εκδρομή και φτάνει μέχρι τις μέρες μας το ίδιο και ίσως ακόμη περισσότερο δυναμική και ενεργητική.
Η πρώτη εκδρομή της ορειβατικής ομάδας νέων θα γίνει τον Ιανουάριο του 1992 στο Μαίναλο.
Παράλληλα με την ορειβασία πραγματοποιούνται σπηλαιολογικές εξορμήσεις, συνεχίζοντας έτσι την σπηλαιολογική παράδοση του συνδέσμου. Νέοι και παιδιά μυούνται στο μαγικό κόσμο των σπηλαίων υπότην καθοδήγηση του Άρη Κουτάκη, του Θανάση Παππά και άλλων. Αρκετοί απ’ αυτούς θα παρακολουθήσουν τα σεμινάρια σπηλαιολογίας της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας.
Την ίδια χρονιά με πρωτοβουλία της Μιρέλλας Αγγελή συγκροτείται και παιδική ομάδα που θα πραγματοποιήσει πολλές πεζοπορικές εκδρομές και εύκολες ορειβατικές αναβάσεις. Πολύτιμη εδώ θα είναι η βοήθεια του Μίχου Καλλιγέρη, του Απόστολου Πετρουτσά και άλλων μελώντου συνδέσμου.

1993 - 3 Ιουνίου Γιορτή Σπηλαιολογικής Πρωτοπορίας

Με σκοπό να προβληθεί η πρωτοπορία του Συνδέσμου μας στη σπηλαιολογία καθώς και για να τιμηθούν οι βετεράνοι μας πρωτεργάτες,ιδρυτές της Σπηλαιολογικής εταιρείας, πραγματοποιήθηκε μια εξαιρετική εκδήλωση στο Κτήμα μας. Πέρα από τις βραβεύσεις ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η ανάρτηση στην πρόσοψη του κεντρικού κτιρίου του Κτήματος της σχοινένιας σκάλας που κατασκεύασαν με δικά τους έξοδα οι πρωτοπόροι σπηλαιολόγοι του «Πάνα», για να κατεβαίνουν στα σπήλαια που εξερευνούσαν.

1997 - Οκτώβριος

Στις εκλογές της 12/10/1997 εκλέγονται στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πάνα νέοι από την ορειβατική ομάδα που πέρα από την ορειβασία πλέον συμμετέχουν ενεργά στη διοίκηση και οργάνωση του συνδέσμου μας.

1998

Γίνεται προσπάθεια ανανέωσης του περιοδικού του συνδέσμου, έτσι το τεύχος Ιανουαρίου-Απριλίου 1998 θα κυκλοφορήσει για πρώτη φορά με έγχρωμο εξώφυλλο.

1999 Ενδυνάμωση αρχηγών και μελών συλλόγου

Μέλη της ορειβατικής ομάδας εκπαιδεύονται σε Σχολές Ορειβασίας και Σχολές Οδηγών Βουνού και αναλαμβάνουν τη διοργάνωση και αρχηγία ορειβατικών εκδρομών. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι από το 1992 μέχρι το 1999 περίπου ο μόνος αρχηγός και οδηγός στις ορειβατικές εκδρομές ήταν ο Άρης Κουτάκης που με τις γνώσεις και την προσωπικότητά του συνετέλεσε τα μέγιστα στη δημιουργία και τη διατήρηση της ορειβατικής ομάδας του συνδέσμου.
Από το 1999 και μετά η σκυτάλη περνάει και σε άλλα νεότερα μέλη που εκπαιδεύονται και αναλαμβάνουν με υπευθυνότητα την αρχηγία των εκδρομών.
Οι εκδρομές αυτές πραγματοποιούνται σ’ όλη την Ελλάδα, γίνονται αναβάσεις στα υψηλότερα βουνά, διασχίσεις φαραγγιών αλλά και νέες δραστηριότητες όπως ποδήλατο βουνού, ράφτιν κλπ.
Παράλληλα οργανώνονται μαθήματα παραδοσιακών και μοντέρνων χορών στα γραφεία μας που κάθε Πέμπτη γεμίζουν ασφυκτικά από νέους ανθρώπους.

1999 - Έως σήμερα - Εργασίες ανακαίνισης στο Κτήμα στο Μάτι

Από τα τέλη της δεκαετίας του ’90 μέχρι και σήμερα στο Κτήμα μας πραγματοποιούνται εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης. Όλοι οι οικίσκοι είναι εξοπλισμένοι με οικοσκευή έτσι ώστε να μην χρειάζεται οι παραθεριστές να φέρνουν δική τους. Η κουζίνα και ο ξενώνας στο κεντρικό κτίριο ανακαινίζονται. Πραγματοποιούνται ποικίλες εκδηλώσειςκαι φιλοξενούνται οργανωμένες ομάδες Οδηγών και Προσκόπων.
Δυστυχώς η συμμετοχή των μελών μας κατά τη διάρκεια της κατασκηνωτικής περιόδου δεν είναι αντίστοιχη με εκείνη προηγούμενων δεκαετιών. Οι εποχές έχουν αλλάξει, η διάρκεια των διακοπών έχει ελαττωθεί, πολλοί έχουν αποκτήσει εξοχικά σπίτια και οι περισσότεροι προτιμούν διακοπές σε νησιά. Έτσι λοιπόν τα διοικητικά συμβούλια και τα μέλη του Πάνα θα πρέπει να βρουν τρόπουςνα κάνουν το Κτήμα ελκυστικότερο, να οργανώσουν καμπάνια γνωριμίας με τις ομορφιές του, ενδεχομένως και να προσαρμόσουν τη λειτουργία του στα δεδομένα της εποχής.
Το Κτήμα είναι εκεί, πανέμορφο και μας περιμένει όλους να το χαρούμε!

2001 - Πρώτη ιστοσελίδα του Πάνα

Ο Πάνας στην ηλεκτρονική πλέον εποχή μας αποκτά δική του ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο στη διεύθυνση: http://www.panas.gr. Στην ιστοσελίδα μας παρουσιάζεται η ιστορία του συλλόγου, οι δραστηριότητές του, στοιχεία που αφορούν το Κτήμα, το περιοδικό καθώς και το πρόγραμμα των εκδρομών και των εκδηλώσεων του έτους. Έτσι πολλά νέα άτομα γνωρίζουν το σύνδεσμό μας, επικοινωνούν μαζί μας και συμμετέχουν στις εκδρομές μας.

2001 - Αύγουστος - Εξερεύνηση βαθροσπηλαίου στα 1000 μ. από μέλη

Το μέλος μας Κασσιανός Παπαδόπουλος και μέλος του πολύ δραστήριου σπηλαιολογικού συλλόγου Σ.Ε.Λ.Α.Σ. κατεβαίνει στα 1000 μέτρα βάθος του σπηλαιοβαράθρου Γουργούθακας (συνολικό ανακαλυφθέν βάθος 1208 μ.) στο νομό Χανίων στην Κρήτη. Στις αποστολές εξερεύνησης (που οργανώθηκαν από τους σπηλαιολογικούς συλλόγους ΣΕΛΑΣ, ΣΠΟΚ και γαλλική ομάδα) και προώθησης των υλικών στα απίστευτα αυτά βάθη συμμετείχε και το μέλος μας Φένια Λυκούρη.

2002 - 10 χρόνια ορειβατικής ομάδας

Ο Πάνας γιορτάζει τα 10 χρόνια της ορειβατικής ομάδας νέων με μία επετειακή εκδρομή στο Μαίναλο (19-20/1/02) και με μια πολύ όμορφη εκδήλωση στο Κτήμα μας στις 19/5/02.

2002 - Ιούνιος - Ο Πάνας στο Ιράν, 5.671μ.

Τα μέλη μας Ηλίας και Στέλιος Τσίκας ανεβάζουν τη σημαία του Πάνα στο ψηλότερο βουνό του Ιράν, το όρος Damavand στα 5.671 μ.υψόμετρο.

2003 - 5 Αυγούστου - Ο Πάνας στις κορυφές των Άλπεων, 4.807μ.

Τα μέλη μας Αλέξανδρος Χέντον, Βαγγέλης Κουτσελίνης και Παναγιώτης Μπαβέας επιχειρούν ανάβαση στο Λευκό Όρος των Άλπεων (υψ. 4807 μ.) με τους δύο πρώτους να κατακτούν την κορυφή.
Η σημαία του Πάνα στην κορυφή της Ευρώπης!
Το 2003 αναδεικνύεται σε έτος αλπινισμού για τον Πάνα και ανοίγει το δρόμο για αναβάσεις σε ψηλά βουνά του εξωτερικού τα επόμενα χρόνια. Οι επιτυχίες των νέων αλπινιστών του συνδέσμου, μας γεμίζουν χαρά καιαισιοδοξία!

2002 - Έως σήμερα -Φυσιολατρικές Εκδρομές - πολιτιστικές δραστηριότητες

Οι φυσιολατρικές εκδρομές του συνδέσμου πραγματοποιούνται κάθε Κυριακή ανελλιπώς και με μεγάλη συμμετοχή εκδρομέων. Πολλά νέα πρόσωπα και συμμετοχή ομάδας μουσικών που χαρίζει κέφι και ομορφαίνει την εκδρομή. Η ανάγνωση λογοτεχνικών κειμένων και η απαγγελία ποιημάτων δίνει το στίγμα της ποιότητας που πάντα χαρακτήριζε τις εκδρομές του Πάνα. Βασικοί συντελεστές στην διοργάνωση των εκδρομών και στην προσέλκυση νέων εκδρομέων η Πόπη Κασιώλα και η Μαρία Καραδήμα.

Ταυτόχρονα πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων ιδιαίτερου ενδιαφέροντος πραγματοποιούνται στα γραφεία μας που συνήθως συνοδεύονται από την προσφορά εξαιρετικών εδεσμάτων παρασκευής των κυριών του συνδέσμου.

2004 - Αύγουστος - Ο Πάνας στον Άτλαντα Μαρόκου

Οι αναβάσεις σε ψηλά βουνά του εξωτερικού συνεχίζονται. Ο Ηλίας Τσίκας, ο Στέλιος Τσίκας και η Θεοδώρα Μπασάκου ανεβαίνουν στην κορυφή Jebel Toubkal (υψ. 4.167 μ.) στον Μεγάλο Άτλαντα του Μαρόκου.

2004 - Δεκέμβρης

Φεύγει από τη ζωή ο Γιώργος Ανδρουτσόπουλος πλήρης ημερών στα 100 του χρόνια. Η προσφορά του στο σύνδεσμό μας τεράστια και η προσωπικότητά του μια από τις πιο ξεχωριστές στην ελληνική ορειβασία.

2005 - Νοέμβριος

Εκδίδεται το τεύχος 480 του περιοδικού μας με πλήρως ανανεωμένη εμφάνιση και έγχρωμο σε όλες τιςσελίδες του. Σημαντικό στοιχείο η εθελοντική προσφορά των μελών μας τόσο στο σχεδιασμό όσο και στην επιμέλεια των κειμένων.

2006 - Φεβρουάριος - Ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο, 5.895μ.

Τα μέλη μας Ηλίας, Στέλιος Τσίκας και Θεοδώρα Μπασάκου επιχειρούν ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο, υψηλότερο βουνό της Αφρικής και οι δύο πρώτοι ανεβαίνουν στην κορυφή UHURU PEAK στα 5.895 μέτρα υψόμετρο.

2006 - Αύγουστος - Κορυφή των Πυρηναίων, 3.335μ.

Ομάδα του Πάνα αποτελούμενη από τους Σπύρο Κουκουβάο, Βάσω Τσιγκαροπούλου, Νάσο Χατζηαργύρη, Παντελή Συρμάνογλου, Μαρία Αρβανίτη και Κώστα Μάνδαλο και με τη συμμετοχή των Ισπανών Lucas Herrero και Miguelangel Perrez κατακτά την κορυφή των Πυρηναίων Monte Perdido στα 3.355 μέτρα υψόμετρο.

Φυσιολατρικές εκδρομές στο εξωτερικό

Πέρα από τις ορειβατικές-αλπινιστικές εκδρομές τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιηθεί και εξαιρετικές τουριστικές φυσιολατρικές εκδρομές στο εξωτερικό με μεγάλη συμμετοχή μελών όπως σε Ιταλία, Αυστρία, Κορσική-Σαρδηνία, Αιγυπτιακή Σαχάρα.

2007 - Ο Πάνας γιορτάζει 80 χρόνια ζωής

Πρωτοπόρος της συλλογικής φυσιολατρείας στην Ελλάδα, επί 80 χρόνια προσφέρει σημαντικό κοινωνικό έργο, φέρνοντας εκατοντάδες ανθρώπουςτης πόλης κοντά στη φύση και το βουνό, συμμετέχοντας σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος, οργανώνοντας σημαντικές πολιτιστικές εκδηλώσεις. Φαίνεται πως τα υλικά που επέλεξαν οι νεαροί ιδρυτές του Πάνα για να τον φτιάξουν, το πεύκο, ο αέρας και το νερό, ήταν μια μαγική συνταγή μακροζωίας και δημιουργικότητας, ένα μαγικό φίλτρο έμπνευσης για τα μέλη του, για όσους συμμετέχουν στη ζωή του.
Σίγουρη όμως θα πρέπει να θεωρείται και η επίδραση του παιχνιδιάρη τραγοπόδαρου θεού που μας κλείνει το μάτι...

Διαβάστε ολόκληρο το επετειακό τεύχος, 80 χρόνια Πάνας (1927-2007)

Επετειακό τεύχος 80 ετών Πάνας

1927

1927. Δεν είναι κορυφή, είναι ημερομηνία ίδρυσης. Μια ομάδα νεαρών στην πλειοψηφία τους με καταγωγή από τη Σμύρνη ιδρύουν το καλοκαίρι του 1927 τον Πάνα. Τα αρχικά του: ΠΑΝ, σημαίνουν Πεύκο Αέρας Νερό, σύντομα όμως ταυτίζονται με τον τραγοπόδαρο θεό.

Ο Πάνας αναπτύσσει πολυσχιδή δραστηριότητα - ορειβασία, πεζοπορία, σπηλαιολογία. Είναι από τους πρώτους συλλόγους που οργανώνουν αναβάσεις στον Όλυμπο και από τα μέλη του (Γιώργος και Αννα Πετροχείλου, Πρόδρομος Μισιριάν κ.ά.) ιδρύεται αργότερα η Ελληνική Σπηλαιολογική Εταιρεία.

Εκδρομές

Σήμερα, ο Πάνας οργανώνει πεζοπορικές και ορειβατικές εκδρομές σε ορεινά συγκροτήματα και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλους σ' όλη την Ελλάδα. Γίνονται 3-4 εκδρομές το μήνα και μερικές πολυήμερες το χρόνο.

Ορειβατική ομάδα νέων

Υπάρχει ορειβατική ομάδα νέων με σημαντική δραστηριότητα, που πραγματοποιεί αναβάσεις, διασχίσεις βουνών και φαραγγιών, σπηλαιολογικές εξορμήσεις, εκδρομές με ποδήλατα βουνού κ.ά.

Πολιτιστική δραστηριότητα

Ο σύλλογος αναπτύσσει πολιτιστική δραστηριότητα. Οργανώνει ομιλίες, διαλέξεις, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές διαφανειών και κινηματογραφικών ταινιών (φυσιολατρικού και τουριστικού ενδιαφέροντος).

Λειτουργεί επίσης τμήμα εκμάθησης παραδοσιακών και μοντέρνων χορών.

Κτήμα - Κατασκηνωτική δραστηριότητα

Ο Πάνας διατηρεί από το 1951 κτήμα στο Μάτι Αττικής με δυνατότητα παραμονής μελών και φίλων του συλλόγου σε οικίσκους, σκηνές ή τροχόσπιτα.

Πάνας και Ο.Ε.Σ.Ε.

Ο Πάνας ανήκει στην Ομοσπονδία Εκδρομικών Σωματείων Ελλάδας και συμμετέχει σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος και οικολογικής ευαισθητοποίησης (δενδροφυτεύσεις κ.λπ.).

Περιοδικό

Εκδίδεται δύο φορές το χρόνο το φυσιολατρικό περιοδικό "Ο ΠΑΝ" και καλύπτει θέματα που αφορούν τη δραστηριότητα του συλλόγου καθώς επίσης και θέματα ορειβατικού, φυσιολατρικού και τουριστικού περιεχομένου, επιστημονικά κείμενα, λογοτεχνία, ποίηση, λαογραφία.

ΓΡΑΦΕΙΑ:
Αριστοτέλους 64, 104 33 Αθήνα
Τηλ.: 82.24.777, Τηλ./Fax: 82.24.351
Τηλέφωνο Κτήματος Μάτι Αττικής: 0294-34619
Email: [email protected]