14/5/23

Την Κυριακή 14 Μαΐου ο σύλλογός μας εκδράμει σε ένα από τα πιο όμορφα μονοπάτια, ιδιαίτερα την άνοιξη, το Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών στην αγαπημένη μας Οίτη!  


Το Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών χρονολογείται από τα τέλη του 19ου αιώνα, την
 εποχή που κατασκευάστηκε η σιδηροδρομική γραμμή Κάτω Τιθορέας – Λιανοκλαδίου και συγκεκριμένα το τμήμα μεταξύ των σταθμών Ασωπού και Τραχίνας.

Το μονοπάτι χαράχτηκε για την μεταφορά των υλικών και των εργατών που γίνονταν με ζώα,παράλληλα με την σιδηροδρομική γραμμή, γι’ αυτό είναι ακόμα και σήμερα γνωστό με το όνομα “Το Μονοπάτι των Σιδηροδρομικών”.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ:

Αναχώρηση 7.30 πμ από πλατεία Καραϊσκάκη (Μετρό Μεταξουργείο)

Προορισμός μας είναι η νέα γέφυρα του Ασωπού , όπου είναι και η αφετηρία της διαδρομής. Για να φτάσουμε εκεί που ξεκινά το μονοπάτι ακολουθούμε έναν χωματόδρομο, 1,5 χλμ περίπου, με ανηφορική κλίση. Στη συνέχεια μπαίνουμε στο μονοπάτι, το οποίο ακολουθεί μια ισοϋψή πορεία , παράλληλα με το φαράγγι του Ασωπού. Αφού φτάσουμε στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του Ασωπού επιστρέφουμε από την ίδια διαδρομή. Το συνολικό μήκος υπολογίζεται γύρω στα 11 χλμ. Κατά τη διάρκεια της πορείας μπορούμε να απολαύσουμε τις σπηλιές και το φαράγγι του Ασωπού, τις γέφυρες και τα πέτρινα αρχιτεκτονικά της γραμμής στις γαλαρίες και τα ρέματα. 

Μετά το τέλος της πορείας θα κάνουμε στάση για φαγητό στα Καμένα Βούρλα.

Ώρες πορείας: 5-5:30

Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη (σε κάποια σημεία απαιτείται προσοχή διότι το μονοπάτι είναι πολύ στενό)

Κόστος Εκδρομής: 25 ευρώ

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Μποτάκια ορειβασίας ή αθλητικά που δεν γλιστράνε, μπουφάν, αδιάβροχο,  καπέλο, αντηλιακό μπουκάλι με νερό, λίγα τρόφιμα και απαραίτητα … καλή διάθεση.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Σουλιώτη Ιωάννα: 6938023027

Αρβανίτη Μαρία: 6946477386

Σημείωση:

Οι αρχηγοί έχουν το δικαίωμα να τροποποιήσουν το πρόγραμμα, με γνώμονα την ασφάλεια των συμμετεχόντων, αναλόγως των καιρικών συνθηκών που θα συναντήσουμε.