15-17/06/19 Γυρίσαμε πάλι στο φθινόπωρο…

… και για να αποκαλύψουμε όλα τα σπουδαία και σημαντικά πράγματα που γίνονται στην εξοχή αλλά εμείς δεν τα παίρνουμε είδηση στην πόλη, πραγματοποιούμε μια εξόρμηση στο πανέμορφο όρος Πάϊκο που βρίσκεται στην Κεντρική Μακεδονία στα σύνορα των νομών Πέλλας και Κιλκίς με κορυφή την Γκόλα-Τσούκα σε υψόμετρο 1.650 μέτρα. Το όνομα του βουνού έχει τις ρίζες του στο σλαβικό «πάιακ» που σημαίνει αράχνη και το χρωστάει στους μικρούς του λόφους που απλώνονται μέχρι τους κάμπους περιμετρικά σε ένα σχεδόν κυκλικό σχήμα.

Το Πάϊκο έχει την πρωτιά ως το μεγαλύτερο δάσος καστανιάς της Ελλάδας αλλά δεν υπολείπεται σε ποικιλία κι άλλων δέντρων όπως οξιές, πεύκα, δρύες, κέδρους, ιτιές, λεύκες και σημύδες. Το υπέροχο αυτό δάσος κοσμούν 57 είδη πεταλούδας καθώς και πολλά είδη μανιταριών.

Το πρόγραμμα το έχει ως εξής:
Σάββατο 26.10.2019: Αναχώρηση  στις 6:00 πμ (ξημερώματα ναι, ναι) από την πλατεία Καραϊσκάκη (μετρό Μεταξουργείο). Προορισμός μας η Γουμένισσα, κωμόπολη της Κ. Μακεδονίας.  Η Γουμένισσα είναι μια γραφική κωμόπολη, χτισμένη στους πρόποδες του Πάικου, με σπίτια εξαιρετικής αρχιτεκτονικής που έχουν χαρακτηριστεί  διατηρητέα με ελάχιστα ωστόσο δείγματα αναπαλαίωσης.  Βεβαίως, όπως είναι στους περισσότερους γνωστό, η περιοχή φημίζεται για το καλό κρασί και τσίπουρο. Για αυτό κι εμείς , ως γνήσιοι συνεχιστές του τραγοπόδαρου Αρκάδα, φίλου του γλεντιού και του κρασιού, θα επισκεφθούμε το οινοποιείο της οικογένειας Αϊδαρίνη που ζει, δραστηριοποιείται και παράγει εκλεκτά κρασιά και τσίπουρο στη Γουμένισσα από τα τέλη του 19ου αιώνα και είναι πλέον ζωντανό κομμάτι της οινικής παράδοσης της όμορφης αυτής περιοχής. Η οικογενειακή επιχείρηση, της οποίας ηγείται ο Χρήστος Αϊδαρίνης, διαθέτει ιδιόκτητους αμπελώνες και διατηρεί σταθερές συνεργασίες με αμπελουργούς της ζώνης Ονομασίας Προέλευσης. Εξυπακούεται ότι μπορούμε από το οινοποιείο να προμηθευτούμε κρασί και τσίπουρο για να το απολαμβάνουμε τις κρύες νύχτες του χειμώνα…

Στη συνέχεια, θα μοιραστούμε στους δύο ξενώνες που θα μας φιλοξενήσουν, στον ξενώνα του Δημοσθένη στην Γουμένισσα και στον ξενώνα Παρυφές στο κοντινό χωριό Γρίβας. Αφού τακτοποιηθούμε στα δωμάτια, μπορούμε να περιηγηθούμε στους δύο οικισμούς και να καθίσουμε για φαγητό ή καφέ ή και τα δύο.

Κυριακή 27.10.2019: Ημέρα πεζοπορίας. Πρωινό ξύπνημα, ένα γερό πρωινό και αναχώρηση για τη γραφική  Καστανερή (950 μ.) την τοποθεσία εκκίνησης και λήξης της διάσχισής μας. Το μονοπάτι είναι φαρδύ και ευδιάκριτο , πρόσφατα καθαρισμένο, αφού εκεί διεξάγεται κάθε χρόνο ο ορεινός ημιμαραθώνιος Πάϊκου, αρχής γενομένης από το 2011.  Πρόκειται για μια πανέμορφη διαδρομή ανάμεσα σε πανύψηλα δέντρα, ρυάκια και ποτάμια , καστανιές , οξιές, βελανιδιές ενδεδυμένες με τα λαμπερά χρυσοκίτρινα χρώματα του φθινοπώρου.

Ακολουθεί γεύμα στο χωριό Γρίβας και επιστροφή στα καταλύματα για να ξεκουραστούμε, να χαλαρώσουμε και να οργανώσουμε την βραδυνή μας έξοδο.

Δευτέρα 28.10.2019: Πρωινό στους ξενώνες και στη συνέχεια επίσκεψη στο χωριό Σκρα, μέγιστης ιστορικής σημασίας  για τη μάχη που διεξήχθη στις 16/5-29/5 του 1918 και θεωρήθηκε μέγα κατόρθωμα του ελληνικού στρατού. Εκεί θα επισκεφθούμε τους καταρράκτες και την απαράμιλλης ομορφιάς Σμαραγδένια λίμνη που οφείλει τα γαλαζοπράσινα νερά της στους ασβεστολιθικούς απολιθωμένους οργανισμούς που κρύβει στον πυθμένα της. Τα κλαριά των πανύψηλων δέντρων που κρέμονται πάνω από την επιφάνειά της συνθέτουν ένα παραμυθένιο ντεκόρ και αν είμαστε τυχεροί ίσως να συναντήσουμε και διαβολιάρικα ξωτικά!!! Στην επιστροφή μας στο χωριό, αν είναι εφικτό , θα επισκεφθούμε το μουσείο Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου που βρίσκεται στο Σκρα που φιλοξένει αξιόλογα κειμήλια επιχειρώντας μια διακριτική προσπάθεια εξιστόρησης ενός ηρωικού γεγονότος.

Η επιστροφή μας στην Αθήνα θα διακοπεί για ένα γεύμα ενδιάμεσα της διαδρομής , αλλά η τοποθεσία θα είναι έκπληξη!!!

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Ορειβατικά παπούτσια, μακρύ παντελόνι, αδιάβροχο jacket, παγούρι, μπατόν και για όσους αισθάνονται μια ψυχρούλα… σκουφάκι και γαντάκια εποχής…!!!

ΩΡΕΣ ΠΕΖΟΠΟΡΙΑΣ: 7 – 71/2

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: 2

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 110 ευρώ (περιλαμβάνει την μεταφορά με το λεωφορείο, την διαμονή στους ξενώνες και πρωινό).

Link ξενώνων και οινοποιείου:

Ξενώνας Δημοσθένης

Ξενοδοχείο Παρυφές

Οινοποιεία Αϊδαρίνη

Απαραίτητη η προκαταβολή 50  ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς, αφού προηγηθεί  τηλεφωνική δήλωση συμμετοχής,  αριθμός λογαριασμού:

GR9701720230005023083936132

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Αρβανίτη Μαρία: 6946477386

Δαμιανίδης Δημήτρης: 6955869601