3-5/6/23 Ο σύλλογός μας σας προτείνει για το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος εξόρμηση στην κεντρική Πίνδο και ανάβαση στην κορυφή Τσουκαρέλα του όρους Λάκμος. Ο Λάκμος βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ιωαννίνων και Τρικάλων και αποτελεί το ψηλότερο βουνό της κεντρικής Πίνδου. Είναι ένας μακρόστενος σχηματισμός με κατεύθυνση Β – Ν που χαρακτηρίζεται από εκτεταμένα αλπικά οροπέδια και ατελείωτους βοσκότοπους οι οποίοι κατά το παρελθόν στήριξαν μια ακμάζουσα κτηνοτροφία. Το βουνό οριοθετείται βόρεια και δυτικά από τη ροή του Άραχθου. Στα νότια ο Καλαρρύτικος ποταμός και το ρέμα Νέγκρι το διαχωρίζουν από την Κακαρδίτσα και τα Τζουμέρκα. Ο Λάκμος ή αλλιώς Περιστέρι, λόγω του σχήματος της Τσουκαρέλας (υψ. 2295 μ.), της ψηλότερης κορυφής του, είναι ένα εντυπωσιακό σύμπλεγμα απόκρημνων κορυφών όπως η Πρίζα (υψ. 2048 μ.), του «Γιαννάκη» (υψ. 2198 μ.), ο Μέγας Τράπος (υψ. 2240 μ.) και πολλές ανώνυμες! Οι 40 ράχες όπως λένε οι  ντόπιοι.

Στις πλαγιές ξεφυτρώνουν  οι οικισμοί Ανθοχώρι, Χαλίκι, Καλαρρύτες, Συρράκο, Παλαιοχώρι,  Μικρό και Μεγάλο Περιστέρι, Μικρή και Μεγάλη  Γότιστα.

Το βουνό έχει ενταχθεί στο δίκτυο Natura 2000 λόγω της σημαντικής χλωρίδας που αναπτύσσεται στους αλπικούς οικοτόπους αλλά και της ορνιθοπανίδας του στην οποία περιλαμβάνονται τα μεγάλα αρπακτικά όρνιο, φιδαετός, χρυσαετός, σταυραετός. Το υπόβαθρο του βουνού είναι ασβεστολιθικό με αποτέλεσμα  τους εντυπωσιακούς βραχώδεις σχηματισμούς. Ένας βασικός λόγος προσέλκυσης των ορειβατών αλλά και απλών φίλων της φύσης είναι η λίμνη που σχηματίζεται στο κέντρο του βουνού, στη θέση Βερλίγκα από τα νερά του Αχελώου, έτσι όπως αυτος ξεφυτρώνει κυριολεκτικά από τη γη, ανάμεσα από τις θεόρατες κορυφές της Τσουκαρέλας και του Μέγα Τράπου.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 03.06.2023:

Αναχώρηση στις 07:00 π.μ από την πλατεία Καραϊσκάκη (Σταθμός Μετρό Μεταξουργείο) Προορισμός μας είναι το Μέτσοβο . Θα προχωρήσουμε με το πούλμαν μέχρι την αρχή του μονοπατιού Ρ6 που ακολουθεί τον δασικό δρόμο μέχρι το ορειβατικό καταφύγιο του Δήμου Μετσόβου και μετά ακολουθώντας την κορυφογραμμή του Μαυροβουνίου καταλήγει στις Λίμνες Φλέγγας. Στην επιστροφή θα μας παραλάβει το πούλμαν από το ίδιο σημείο και θα πάμε στο Μέτσοβο για να τακτοποιηθούμε στα δυο ξενοδοχεία στα οποία θα διανυκτερεύσουμε. Το απόγευμα θα είναι ελεύθερο.

Ώρες πορείας: 3  Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Κυριακή 04.06.2023:

Την Κυριακή αφού πάρουμε πρωινό, θα αναχωρήσουμε με το πούλμαν στις 07:00 π.μ για το χωριό Χαλίκι , το οποίο είναι το σημείο εκκίνησης της ορειβατικής μας διαδρομής. Χτισμένο στα ριζά μιας γυμνής, βραχώδους πλαγιάς του Λάκμου και σε υψόμετρο 1150 μ., το Χαλίκι είναι το βορειότερο από τα βλαχοχώρια του Ασπροποτάμου. Από το Χαλίκι θα ανεβούμε στις πηγές του Αχελώου (Βερλίγκα 2050m) , θα απολαύσουμε το αλπικό τοπίο, και τους μαιάνδρους που σχηματίζονται και την αλπική λίμνη της Βερλίγκας. Από εκεί  θα ανεβούμε στην ψηλότερη κορυφή του Λάκμου την Τσουκαρέλα (2.295m)  Μετά την απαραίτητη ανάπαυση στην κορυφή με καταπληκτική θέα, θα ακολουθήσει η  κατάβαση μας που δεν θα είναι από το ίδιο σημείο αλλά θα έχει κατεύθυνση προς το χωριό  Μεγάλο Περιστέρι ή προς το Ανθοχώρι αναλόγως του διαθέσιμου χρόνου , όπου και θα καταλήξουμε.

Ώρες πορείας: 8-10  Βαθμός δυσκολίας: Δύσκολη

Δευτέρα 05.06.2023:

Την Δευτέρα αφού πάρουμε το πρωινό μας ,θα περάσουμε την μέρα μας στο όμορφο Μέτσοβο, θα φάμε σε ταβέρνα της περιοχής και θα αναχωρήσουμε για την  Αθήνα.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Ορειβατικά μποτάκια πεζοπορίας (Όχι αθλητικά) , φλις, αντιανεμικό, αδιάβροχο, μπατόν, νερό, τρόφιμα για τις πορείες, σκούφος, γάντια, γκέτες και απαραίτητα καλή διάθεση!

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 120 ευρώ (η τιμή περιλαμβάνει την μετακίνηση και την διαμονή με πρωινό).

Παρακαλούμε για την έγκαιρη επιβεβαίωση της συμμετοχής σας και κατόπιν συνεννόησης με τους αρχηγούς, να καταθέσετε ως προκαταβολή 50 EUR μέχρι τις 31.05.2023 στον παρακάτω λογαριασμό του συλλόγου στην Τράπεζα Πειραιώς (γράφοντας το όνομα του καταθέτη) :

 Τράπεζα Πειραιώς, αριθμός λογαριασμού:

GR97-0172-0230-0050-2308-3936-132

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες:

Τζίμας Γιάννης: 6932235698

Αναστασόπουλος Νίκος: 6978365943