19-21/6/21 Ο Πάνας πάει Κρήτη!! Ο σύλλογός μας σας προτείνει ένα τριήμερο στην μαγευτική μας Κρήτη με ανάβαση στην κορυφή Τίμιος Σταυρός του Ψηλορείτη, του ψηλότερου βουνού της Κρήτης (2454 μ). Ο Ψηλορείτης  είναι ορεινός όγκος στην κεντρική Κρήτη με ύψος 2.456 μέτρα. Έχει 5 κορυφές που ξεπερνούν τα 2000 μέτρα: Ίδα (2456 μ), Αγκαθιάς (2424 μ), Στολίστρα (2325 μ), Βουλομένου (2267 μ) και Κούσακας (2209 μ). Άλλες χαμηλότερες κορυφές είναι η Μαύρη Κορυφή (1981 μ) και ο Σκίνακας (1750 μ).

Ο Ψηλορείτης έχει πλούσια πανίδα και χλωρίδα που περιλαμβάνει ενδημικά και στενοενδημικά είδη, τα οποία φύονται μόνο στις πλαγιές του και εντάσεται σε 2 περιοχές NATURA 2000 και ένα καταφύγιο άγριας ζωής, στο ύψωμα Γούρνος πάνω από το Κρουσώνα. Σε βάραθρα έχουν εντοπιστεί σκελετοί ελαφιών και κρητικών αιγάγρων που έχουν εξαφανιστεί. Στην Κρήτη υπάρχουν 17 ενδημικά είδη μαλακίων, εκ των οποίων το είδος Derocera minoicum είναι γνωστό μόνο από μια πηγή στο οροπέδιο της Νίδας. Υπάρχει πλούσια σπηλαιοπανίδα, κάποια είδη της οποία έχουν εντοπιστεί μόνο σε μια-δύο σπηλιές (π.χ Duvalius mixanigi και Serradium sbordoni).

Τα φρύγανα και η θαμνώδης βλάστηση κυριαρχούν μέχρι το υψόμετρο 1.600 μέτρων. Μερικά είδη των φρυγάνων είναι τα Berberis cretica, Euphorbia acanthothamnos και Astragalus angustifolium, ενώ σε μικρότερα υψόμετρα σημαντικό είναι το Sarcopoterium spinosum. Η τυπική βλάστηση του Ψηλορειτή περιλαβάνει πρίνους (Quercus coccifera), ενώ διάσπαρτες βρίσκονται λόχμες τραχείας πεύκης (Pinus brutia), τα κυπαρίσσια (Cupressus sempervirens) και τα σφεντάμια (Acer sempervivens) που μπορεί να σχηματίσουν συστάδες μέχρι σε ύψος 1.800 μέτρων. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα, η βλάστηση αποτελείται από θάμνους κυρίως αγκαθωτών φυτών, όπως το ρείκι. Η περιοχή Μάννα νερού πάνω από το χωριό Καμάρες Ηρακλείου είναι διατηρητέο μνημείο της φύσης από το 1985 για την προστασία του Κρητικού κεφαλάνθηρου (Cephalanthera cucullata), μιας ορχιδέας ενδημικής της Κρήτης.  Το δάσος του Ρούβα που αποτελείται από πρίνους, μαζί με το φαράγγι του Ζαρού νότιά του, έχουν προταθεί για αποθέματα βιοποικιλότητας. Σε αυτά τα δάση αναπτύσεται το κρητικό σφεντάμι (Acer creticus). Τα ενδημικά φυτά της Κρήτης ξεπερνούν τα 100 είδη.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 19.06.2021: Άφιξη στο λιμάνι του Ηρακλείου. Θα μεταφερθούμε με λεωφορείο στον Ζαρό, στο ξενοδοχείο Ίδη , όπου και θα καταλύσουμε. Αφού αφήσουμε τα πράγματά μας στο ξενοδοχείο, το λεωφορείο θα μας πάει μέχρι την τοποθεσία Σέλια του Ρούβα, από όπου θα ξεκινήσουμε πορεία κατάβασης προς τον Ζαρό, μέσα από το δάσος και το ομώνυμο φαράγγι του Ρούβα, καταλήγοντας στην λίμνη του Ζαρού για κρύες μπύρες. Την υπόλοιπη μέρα το πρόγραμμα θα είναι ελεύθερο. Ώρες πορείας: 3  Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Κυριακή 20.06.2021:Την Κυριακή θα ξυπνήσουμε πολύ-πολύ πρωί και αφού πάρουμε πρωϊνό, θα ξεκινήσουμε με το λεωφορείο που θα μας αφήσει μετά από ένα δίωρο λίγο μετά το χωριό Λιβάδεια. Από εκεί θα προσεγγίσουμε το βουνό από τα βόρεια και από τη Στράτα του Ψηλορείτη, εξαιρετικό πλακόστρωτο μονοπάτι που ξεκινά από το καταφύγιο στη Λάκκα Μυγερού (1.670 μ), θα αρχίσουμε  την ανάβασή μας στην κορυφή Τίμιος Σταυρός (2454 μ)

Από την κορυφή του Ψηλορείτη, απολαμβάνει ο ορειβάτης αξέχαστο θέαμα: μπορεί να δει ολόκληρη σχεδόν την Κρήτη, μεγάλη έκταση από το Λυβικό πέλαγος προς τα νότια, και το Κρητικό πέλαγος προς τα βόρεια. Πολλά από τα νησιά του Αιγαίου Πελάγους και προ πάντων η Σαντορίνη φαίνονται καθαρά, καθώς και οι νότιες ακτές της Πελοπονήσου (ο Ταΰγετος), αν είναι καθαρή η ατμόσφαιρα. Ώρες πορείας: 6  Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια

Στην επιστροφή στον Ζαρό θα ακολουθήσει τσιμπούσι σε τοπική ταβέρνα.

Δευτέρα 21.06.2021: Την Δευτέρα, χαλαρό ξύπνημα και πρωϊνό στο ξενοδοχείο. Θα ξεκινήσουμε με το λεωφορείο και θα κατευθυνθούμε νότια προς τα χωριά Σίβα και Λίσταρος. Από εκεί θα κατευθυνθούμε στην μονή της Οδηγήτριας από όπου θα ξεκινήσουμε την κατάβασή μας στο Αγιοφάραγγο για να καταλήξουμε  στο Νότιο Κρητικό Πέλαγος στη μαγευτική παραλία του Αγιοφάραγγου για μπάνιο.

Το μεσημέρι το λεωφορείο θα μας πάει στον Ζαρό στο ξενοδοχείο μας και το απόγευμα αφού ετοιμαστούμε, αναχώρηση για Ηράκλειο για την επιστροφή μας. Ώρες πορείας: 3  Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

ΔΙΑΜΟΝΗ: Η διαμονή μας θα γίνει στο ξενοδοχείο Ίδη στο Ζαρό

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Μποτάκια πεζοπορίας, φλίς, αντιανεμικό, μπατόν, παγούρι, τρόφιμα για την πορεία,καπέλο, αντιηλιακό, μαγιώ  και απαραίτητα καλή διάθεση!

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 100 ευρώ (η τιμή περιλαμβάνει την μετακίνηση και την διαμονή, αλλά όχι τα εισητήρια του πλοίου. Θα φροντίσουμε να βγάλουμε εισητήρια σαν γκρούπ ώστε να πετύχουμε κάποια έκπτωση)

Παρακαλούμε για την επιβεβαίωση της συμμετοχής σας να καταθέσετε ως προκαταβολή 40 EUR μέχρι τις 10.06.2021 στον παρακάτω λογαριασμό του συλλόγου στην Τράπεζα Πειραιώς (γράφοντας το όνομα του καταθέτη):

Αριθμός λογαριασμού

GR9701720230005023083936132

Παρακαλούμε να έχετε μαζί σας είτε αρνητικό self test για τον covid 19 είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού.

Θα παρακαλούσαμε θερμά λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εξαιτίας της πανδημίας όλοι οι συμμετέχοντες να επιδείξουν την απαιτούμενη συνέπεια και ευαισθησία τηρώντας τα  μέτρα πρόληψης κατά της διασποράς του COVID 19 σε όλη τη διάρκεια της εκδρομής.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Αναστασόπουλος Νίκος: 6978365943

Ξενιώτης Γιώργος: 6972098727