Την Κυριακή 28/02/2016 ο σύλλογός μας περπατάει στα μονοπάτια του Υμηττού σε μια εύκολη ορειβατική διαδρομή που προσφέρει εξαιρετική θέα σε όλo τo λεκανοπέδιο της Αθήνας!!

494047-ymittos

 

Υμηττός:

Το ανατολικό φυσικό όριο του λεκανοπεδίου, το σημείο απ’ όπου προβάλει και φωτίζει την πόλη μας το άστρο της ημέρας. Ανήκει στην ίδια γεωλογική ενότητα (αττικοκυκλαδική ζώνη) με την Όχη και τις Κυκλάδες και κορυφώνεται στα 1.026 μέτρα, στην κορυφή του Εύζωνα.

Οι παλιο494080-ymittosί τον έλεγαν και Τρελό, είτε εξαιτίας των καταιγίδων που έφερνε από το Αιγαίο, είτε από τη γαλλική λέξη tres long (πολύ μακρύς). Φημισμένος για το θυμάρι του και το -πάλαι ποτέ- εξαιρετικό μέλι της Αττικής. Πλούσιος σε βότανα και βιοποικιλότητα, παρόλη την ανελέητη κακοποίησή του. Οι πυρκαγιές του Σεπτέμβρη του 1986 κατέστρεψαν το μεγαλύτερο τμήμα πευκοδάσους του βουνού στη δυτική του πλαγιά.

Η χαριστική βολή, δόθηκε (σε ό,τι είχε απομείνει) τον Ιούλη του 1998 όταν καταστράφηκε το τμήμα ανάμεσα Ηλιούπολη και Καρέα, στην πυρκαγιά που κόστισε –εκτός από το παρανάλωμα των πεύκων- και τη ζωή δύο νέων ανθρώπων που αγωνίστηκαν να δαμάσουν τη φωτιά, κόντρα στην αδιαφορία κράτους και πλειοψηφίας πολιτών. Το λιτό τσιμεντένιο μνημείο που υπάρχει στη στροφή του δασικού δρόμου Καρέα – Ηλιούπολης, κρατάει αλησμόνητη τη θυσία τους. Μερικές εκατοντάδες μέτρα μετά, και πάνω από το δρόμο, συναντά ο περιπατητής σε διαμορφωμένο πέτρινο πλάτωμα, το μικρό καταφύγιο – φυλάκιο του δραστήριου Ε.Ο.Σ. Ηλιούπολης.

Η ανατολική του πλαγιά προς τα Μεσόγεια, αποψιλώθηκε τα δύσκολα χρόνια της κατοχής, όταν οι Αθηναίοι αναζητούσαν την εξασφάλιση της ζεστασιάς των ιδιαίτερα ψυχρών χειμώνων εκείνων των χρόνων, στα καυσόξυλα που τους εξασφάλιζε το βουνό.

Ο όγκος του Υμηττού, κρύβει πολλές ευχάριστες εκπλήξεις, όπως παλιά λατομεία και ορυχεία (μερικά από την αρχαιότητα), παλιές πέτρινες στρούγκες, πολλές σπηλιές και πολλά ενδιαφέροντα αναρριχητικά πεδία. Ένα από αυτά, βρίσκεται ακριβώς δίπλα από το καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. Ηλιούπολης πάνω από την Αγ. Μαρίνα, με ιδιαίτερα εύκολη πρόσβαση από δρόμο, πάνω από την αφετηρία του 206 (Αγ. Μαρίνα- μετρό Δάφνης), στο παλιό «τρύπιο κατοστάρι».

Ο Υμηττός έχει και πολλές χαραδρώσεις, ιδιαίτερα από τη δυτική αθηναϊκή πλευρά. Η μεγαλύτερη είναι αυτή του Κακορέματος, ανάμεσα στην περιοχή του βουνού που εκτείνεται ανάμεσα στον Καρέα και το στρατόπεδο Σακέτα.

Επίσης έχει αρχαιολογικούς χώρους (ιερό Ομβρίου Διός, και Προοψίου Απόλλωνος, πάνω από το Κορωπί), και παλιά βυζαντινά μοναστήρια (μονή Αγ. Ιωάννη Καρέα, μονή Καισαριανής, μονή Αστερίου).

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Ξεκινάμε από το σημείο συνάντησης (Διασταύρωση Καισαριανής – 8:30), με πορεία βόρεια και ανηφορίζουμε ομαλά στο μονοπάτι 5. Αυτό θα μας φέρει μετά από ωραία πορεία σε δάσος στο κτήριο του ΟΤΕ (~ 600 μ. υψόμετρο). Από εκεί ακολουθούμε το μονοπάτι 2 που θα μας ανεβάσει – με εύκολο σκαρφάλωμα – στις Κεραίες (πανοραμική θέα σε όλη την Αθήνα). Κατηφορίζουμε από άλλη διαδρομή στην αφετηρία.

Οδηγίες πρόσβασης:

Η διαδρομή μας ξεκινάει από το ξύλινο κτίσμα των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Καισαριανής (εύκολο parking). Βρίσκεται στην έξοδο της Λεωφόρου Κατεχάκη προς Καισαριανή στρίβοντας για την Μονή Καισαριανής.

Πως θα φτάσουμε εκεί:

Α) Περιφερειακή Λεωφόρος Κατεχάκη: Στρίβουμε δεξιά στην έξοδο της Καισαριανής, και αμέσως μετά στρίβουμε αριστερά για Μονή Καισαριανής. Ακριβώς επάνω στην στροφή είναι το σημείο συνάντησης.

Β) Ερχόμενοι από Κέντρο, διασχίζουμε όλη την Καισαριανή, περνάμε το νεκροταφείο και δεν βγαίνουμε στην έξοδο για Κατεχάκη, αλλά συνεχίζουμε προς την Μονή.

 

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Ορειβατικό μποτάκι, σακίδιο, fleece, αντιανεμικό, νερό, σάντουιτς και καλή διάθεση…

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ:  Εύκολη (λίγα βράχια πριν τις κεραίες)- ώρες πορείας: 4-5

ΚΟΣΤΟΣ:                        5€

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:            Τάσος Αυγέρης: 6932-162826

                                        Γρηγόρης Χρονόπουλος: 6973-828404