28-30/10/2016 Ο σύλλογος μας ετοίμασε για το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου μια όμορφη εκδρομή με προορισμό τα πανέμορφα Ζαγοροχώρια και την δρακόλιμνη της Τύμφης.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Παρασκευή 28.10.2016: Ώρα αναχώρησης 06:30 π.μ από το σταθμό μετρό «Μεταξουργείο» στην πλατεία Καραϊσκάκη. Προορισμός μας το γραφικό χωριό Κουκούλι στα Ζαχοροχώρια, όπου και θα καταλύσουμε στον  όμορφο ξενώνα της Ράνιας.To Κουκούλι πήρε το όνομα του από τις πολύ μεγάλες πέτρες (από το λατινικό Cuculla = καλύπτρα) που υπάρχουν στην περιοχή, ή κατά άλλη εκδοχή από την σηροτροφία που ίσως ασχολήθηκαν παλιά οι κάτοικοί του. Συγκροτήθηκε σαν οικισμός τον 13ο ή 14ο αιώνα. Αναφερόταν στην Συνθήκη του Βοϊνικου το 1430 που σύναψε το κοινό των (14 τότε) χωριών του Ζαγορίου με την Οθωμανική Αυτοκρατορία  και όριζε το ειδικό καθεστώς αυτονομίας της περιοχής. Τον 18ο και 19ο αιώνα γνώρισε μεγάλη πνευματική και οικονομική ανάπτυξη, όπως και τα υπόλοιπα χωριά του Ζαγορίου. Πολλοί Κουκουλιώτες ασχολήθηκαν με το εμπόριο και ξενιτεύτηκαν.

Ορισμένα δείγματα ζαγορίσιας αρχιτεκτονικής είναι το κτιριακό συγκρότημα με τις πέντε βρύσες, το παλαιό σχολείο και την εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτίκου, ο παραδοσιακός ξενώνας (φιλοξενούσε τους Οθωμανούς αξιωματούχους) και το νέο σχολείο του 19ου αιώνα. Το χωριό διατηρεί την παραδοσιακή ζαγορίσια πετρόκτιστη αρχιτεκτονική στις κατοικίες, τα μονοπάτια και την κεντρική πλατεία (που στα ζαγορίσια ονομάζεται μεσοχώρι). Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το Φυσικό Μουσείο του Κωσταντίνου Λαζαρίδη, που περιλαμβάνει ιστορική βιβλιοθήκη και συλλογή από βότανα και λουλούδια της περιοχής.

Σάββατο 29.10.2016: Ημέρα Ορειβασίας. Θα υπάρχουν δύο διαδρομές:

  • Μεγάλη πεζοπορική διαδρομή: Μικρό Πάπιγκο – Δρακόλιμνη / Ωρες πορείας : 7 (Μέτριας δυσκολίας)

Η διαδρομή μας θα ξεκινήσει από το γραφικό μικρό Πάπιγκο (υψόμετρο 970 μ.) και έχει ως πρώτο στόχο, το καταφύγιο της Αστράκας (1930 μ.).Το μονοπάτι είναι ευδιάκριτο, συντηρημένο και με συχνή σήμανση. Θα ξεκινήσουμε την διαδρομή μας μέσα στο δάσος. Γρήγορα όμως το τοπίο απογυμνώνεται αφού πλέον μπαίνουμε στην Αλπική ζώνη της Τύμφης.  Σημαντική βοήθεια προσφέρουν στην προσπάθεια μας και οι 3 πηγές που θα συναντήσουμε στο δρόμο μας. Πρόκειται για τις βρύσες: «Αντακλή»  (1178 μ), «Τράφος» (1522 μ.) και «Κρούνα» (1780 μ.) Φτάνοντας στο καταφύγιο και μετά από την απαιτούμενη στάση για μερικές ανάσες, μπαίνουμε στο τελευταίο στάδιο της πορείας μας  Το μονοπάτι μας για λίγο κατηφορίζει ως την «λάκα του Τζουμάνη» και στη συνέχεια ανηφορίζει ως το σημείο που υπάρχει η τελευταία βρύση της διαδρομής μας. Αν είμαστε τυχεροί στο σημείο αυτό θα δούμε πανέμορφα άγρια άλογα που περιφέρονται και βόσκουν στην περιοχή.  Από τη βρύση και μετά μπαίνουμε, στο δυσκολότερο ίσως τμήμα της διαδρομής. Η ανηφόρα ξεκινάει από εδώ και το μονοπάτι μας μετά από περίπου μισή ώρα καταλήγει σ΄ έναν από τους ποιο όμορφους προορισμούς της Ηπείρου, τον τελικό μας προορισμό την Δρακόλιμνη της Τύμφης (2003 μ.).

  • Μικρή πεζοπορική διαδρομή:Σκάλα Βραδέτου – Θέση Μπελόη /Ωρες πορείας : 2 (Εύκολη )

Η διαδρομή έχει ως εξής: Από το Βραδέτο (βρίσκεται στα 1350 μ υψόμετρο) ακολουθούμε την πινακίδα με τη σήμανση Ζ2 (Ζ είναι η σήμανση των μονοπατιών στο Ζαγόρι), αρχικά σε φαρδύ χωματόδρομο.Μετά από 15′ περίπου αρχίζει το καλύτερο: το πολύχρωμο πετρόδασος σχηματίζεται από ασβεστολιθικές πλάκες και δέντρα, ένα μωσαϊκό που παραπέμπει σε τρισδιάστατο πίνακα ζωγραφικής. Αυτό έιναι το μονοπάτι για την Μπελόη, ονομασία που σημαίνει «ωραία θέα» και προσφέρει πραγματικά την ωραιότερη θέα στη χαράδρα του Βίκου. Η θέση Μπελόη έιναι περίπου 45′ από το χωριό. Πλησιάζοντας στο τέρμα το τοπίο γίνεται ακόμη πιο απόκοσμο, ο ήχος των ζώων ξεμακραίνει, αλλά και πάλι, ό,τι και να ακούσει κανείς για το μέρος αυτό, όσες φωτογραφίες και να δει, είναι βέβαιο ότι θα ζαλιστεί από την ομορφιά.

Κυριακή 30.10.2016:  Ημέρα επιστροφής.Μετά το πρωϊνό μας θα ξεκινήσει η επιστροφή μας για Αθήνα. Στάση στο όμορφο Μεσολόγγι για φαγητό.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ για την ορειβασία: Ορειβατικά παπούτσια, μπουφάν, αδιάβροχα, φλίς, γάντια, φωτογραφική μηχανή(!!), σκούφο, μπουκάλι για νερό, καπέλο, φαγητό για την ημέρα της πορείας.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ για όλους: Καλή  διάθεση!!!

ΤΙΜΗ : 95 ευρώ (περιλαμβάνει 2 διανυκτερεύσεις σε όμορφο ξενώνα με χειροποίητο παραδοσιακό πρωινό και τη μεταφορά). Για τους μικρούς μας φίλους (μέχρι 12 ετών) η τιμή θα είναι 85 Ευρώ.

Απαιτείται προκαταβολή 30 ευρώ ανά άτομο που θα πρέπει να καταβληθεί στον λογαριασμό του συλλόγου :

GR97 0172 0230 0050 2308 3936 132  –  (Τράπεζα Πειραιώς)

Στην αιτιολογία θα πρέπει οπωσδήποτε να δηλώσετε το επώνυμο του συμμετέχοντος.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΚΡΑΤΗΣΕΙΣ ΘΕΣΕΩΝ:

Κοτσίδης Νίκος: 6972-098727

Αναστασόπουλος Νίκος: 6978-365943