12/3/2017 Την Κυριακή 12/3/2017, ο σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει εκδρομή σε ένα τμήμα του περίφημου μονοπατιού του Μαινάλου, που έχει συνολικό μήκος 75 χιλόμετρα (Menalon trail – http://menalontrail.eu/el/).

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Κυριακή 12.03.2017: Αναχώρηση στις  7.00 πμ από την πλατεία  Καραϊσκάκη (σταθμός μετρό  Μεταξουργείο).

Θα κατευθυνθούμε στο χωριό Μαγούλιανα της Αρκαδίας, από όπου θα είναι και η αφετηρία της πορείας μας. Τα γραφικά Μαγούλιανα είναι το υψηλότερο κατοικημένο χωριό της Πελοποννήσου, σε υψόμετρο 1.376 μ.

Το χωριό είναι γνωστό από τα χρόνια της Φράγκικης κυριαρχίας, αφού στο παρακείμενο Αργυρόκαστρο, διέμεναν περιστασιακά οι Βιλαρδουïνοι.

Στα χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης το χωριό προσέφερε πολλούς αγωνιστές, με προεξάρχοντα τον Φώτιο Χρυσανθόπουλο ή “Φωτάκο”, πρώτο υπασπιστή του Κολοκοτρώνη.

Το όνομα Μαγούλιανα προέρχεται μάλλον από τη σλάβικη λέξη magilla που σημαίνει λόφος /  ύψωμα. Σημαντικό αξιοθέατο του χωριού η εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του 17ου αιώνα.

Η πορεία μας συνεχίζει μέσα σε υπέροχο δάσος όπου συναντά το ασκητήριο της Παναγίας Σφυρίδας. Εν συνεχεία και λίγο πριν το χωριό της Νυμφασίας, συναντούμε τη Μονή Κερνίτσας, η οποία ιδρύθηκε τον 12ο αιώνα και ήταν αρχικά ανδρική, ενώ το 1940 έγινε γυναικεία.

Στα μαύρα χρόνια της Τουρκοκρατίας η Μονή ήταν καταφύγιο για πολλούς αγωνιστές και κρυφό σχολειό. Υπέστη πολλές καταστροφές με χειρότερη αυτή που συνέβη το 1826 από τον Ιμπραήμ.

Η εικόνα της Παναγίας που βρίσκεται στο καθολικό της Μονής είναι εξαιρετικά θαυματουργή και θεραπεύει ανθρώπους με ψυχικές νόσους.

Το τέλος της πορείας μας, θα μας βρει στην γραφική Βυτίνα, με την πλατεία του Αγίου Τρύφωνα στο κέντρο της, όπου και θα γευματίσουμε.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Μπότες πεζοπορίας, αδιάβροχο, μικρό σακίδιο, μπουκάλι με νερό, λίγα τρόφιμα, φωτογραφική μηχανή και …. καλή διάθεση!

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 17-19 Ευρώ

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Δαμιανίδης Δημήτρης: 6955869601

Κοτσίδης Νίκος: 6937075018