26-27/09/20

Ο σύλλογός μας, παρά τις αντίξοες λόγω κορωνοϊού συνθήκες, συνεχίζει τις εξορμήσεις του.

Για τον Σεπτέμβριο έχουμε προγραμματίσει να επισκεφτούμε την λουτρόπολη των Μεθάνων, με το ηφαίστειό της.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 26.09.2020: Αναχώρηση στις 7:00 πμ από την πλατεία Καραϊσκάκη (Μετρό Μεταξουργείο). Προορισμός μας τα Μέθανα, όπου και θα διανυκτερεύσουμε στο ξενοδοχείο Μεθάνιο.

Αφού φτάσουμε Μέθανα, θα κάνουμε μία μικρή διαδρομή, διάρκειας περίπου 2 ωρών. Η διαδρομή ξεκινάει από την Πάνω Μούσκα (Μακρύλογγος) με προορισμό τον Προφήτη Ηλία, το μικρό εκκλησάκι πάνω στο ομώνυμο απόκρημνο βουνό. Ο προφήτης Ηλίας δεσπόζει στα βόρεια των Μεθάνων, από την κορυφή του βλέπουμε όλο τον Σαρωνικό, τα νησιά του Αιγαίου, τα βουνά της Ρούμελης και της Πελοποννήσου.

Η δύσκολη και κρυφή πρόσβαση στην κορυφή καθιστούσε το βουνό οχυρό και ασφαλές από τις επιδρομές των πειρατών. Εκεί κατέφευγαν οι κάτοικοι σε δύσκολους καιρούς, εξού και οι μεγάλες αψιδωτές στέρνες και τα υπολείμματα κατοικιών που βρίσκονται στην κορυφή.

Από την Πάνω Μούσκα περπατάμε, κατηφορικά μέσα στον εύφορο κάμπο του χωριού και μετά από λίγο ανηφορίζουμε στο αρχαίο καλντερίμι προς τον κεντρικό ορεινό όγκο των Μεθάνων.

Μισή ώρα αργότερα βγαίνουμε από το κεντρικό μονοπάτι και κατευθυνόμαστε στο απότομο μονοπατάκι προς την κορυφή.

ΆΛλη μισή ώρα ανάβασης μέχρι το εκκλησάκι. Ακολουθούμε τον ίδιο δρόμο για την επιστροφή στο χωριό.

Φαγητό σε παραλιακή ταβέρνα, αφού προηγηθεί μπάνιο (για όσους το επιθυμούν) στα ιαματικά λουτρά στη «μπανιέρα του Παυσανία», που βρίσκεται στο χωριό Άγιος Νικόλαος.

Κυριακή 27.09.2020: Αφού πάρουμε το πρωινό, θα ξεκινήσουμε (εκτίμηση κατά τις 8,30 πμ) με αφετηρία το το παλιό κεφαλοχώρι των Μεθάνων, την Κουνουπίτσα. Είναι ο παλιός ορεινός δρόμος προς τα Μέθανα αλλά και τον ξακουστό αμπελώνα της Κουνουπίτσας, τη Χερώμα Μπούκωρε (όμορφο βουνό). Το μονοπάτι είναι κατά τόπους καλντερίμι, φαρδύ και άνετο, ανηφορίζει με ζικ ζακ την απότομη πλαγιά. Όσο ανεβαίνουμε τόσο πιο εντυπωσιακή θέα έχουμε στο Αιγαίο. Με καλή ορατότητα, όλες οι δυτικές Κυκλάδες φαίνονται καθαρά στον ορίζοντα.

Μετά από 1 ώρα ανάβασης, μπαίνουμε σε πυκνό δάσος, στο διάσελο και μετά από λίγο φτάνουμε στον εγκαταλειμμένο ξακουστό αμπελώνα. Από εκεί ξεκινάει η κατηφόρα προς τον κεντρικό και μεγαλύτερο κρατήρα των Μεθάνων, τον Σταυρολόγγο με τη εκκλησία του Αγίου Αθανασίου από όπου είναι εμφανής η δευτερογενής έκρηξη μέσα στον μεγάλο κρατήρα.

Συνεχίσουμε προς τα Μέθανα πάνω στο παλιό κεντρικό μονοπάτι πλέον. Έχουμε νότια θέα προς την πόλη των Μεθάνων. Σιγά σιγά φτάνουμε στον Άγιο Χαράλαμπο, την εκκλησία της παλιάς συνοικίας των Μεθάνων και από εκεί παίρνουμε τον δρόμο για τη παραλία.

Η διάρκεια της πεζοπορίας είναι περίπου 4 ώρες.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Ορειβατικά παπούτσια, παγούρι για νερό, κάποιο σνακ, φωτογραφική μηχανή, καπέλο, αντηλιακό και απαραίτητα καλή διάθεση…

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: κατ΄εκτίμηση 50 ευρώ (περιλαμβάνει την μεταφορά με το λεωφορείο, την διαμονή στο ξενοδοχείο και το πρωινό). Το τελικό του ύψος θα εξαρτηθεί από τις συμμετοχές

Απαραίτητα προκαταβολή 20 ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τις αρχηγούς.

Αριθμός λογαριασμού

GR9701720230005023083936132

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Μαρία Παπαδοπούλου: 6938167630

Θάλεια Νίσκου: 6972852807