15/12/19 Την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου, πραγματοποιούμε μονοήμερη εξόρμηση στη Δίρφη, το βουνό που δεσπόζει στην καρδιά της Εύβοιας και είναι το ψηλότερο στο νησί. Στην κορυφή της (το μεγαλύτερο υψόμετρο καταγράφεται στο Δέλφι και είναι 1.743 μέτρα) λέγεται πως κατά την αρχαιότητα υπήρχε ιερό της Δίρφυας Ήρας. Φυσική ομορφιά, πλούσια χλωρίδα και γραφικοί οικισμοί είναι αυτά που προσελκύουν τους επισκέπτες, που απολαμβάνουν τα μονοπάτια του βουνού. Στα χαμηλά υψόμετρα αφθονούν καστανιές – το καστανόδασος έχει χαρακτηριστεί «αισθητικό»- δρυς, πεύκα, διάφορα φυλλοβόλα δέντρα και πλατάνια, που κυριαρχούν και σε ένα από τα γνωστότερα χωριά της περιοχής, τη Στενή. Σε μεγαλύτερο υψόμετρο ο επισκέπτης θα απολαύσει υπέροχα δάση με έλατα.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Κυριακή 15.12.2019: Αναχώρηση από την πλατεία Καραϊσκάκη (σταθμός μετρό Μεταξουργείο) στις 7:00 πμ. Προορισμός μας το χωριό Άνω Στενή, από όπου θα ξεκινήσει η πορεία μας. Υπάρχει η δυνατότητα διαχωρισμού σε δύο ομάδες, ώστε όσοι δεν επιθυμούν να περπατήσουν μέχρι την κορυφή, να φτάσουν μέχρι το καταφύγιο «Μ. Νικολάου» του ΕΟΣ Χαλκίδας. Η διάρκεια της πορείας μέχρι το καταφύγιο είναι περίπου 2,5 ώρες. Το πρώτο τμήμα του μονοπατιού περνάει από πευκοδάσος (μαζί με σκίνα, κουμαριές, ρείκια, πουρνάρια και ποικίλη άλλη βλάστηση. Κατά τη διάρκεια της πορείας συναντάμε την πηγή «Συκάμινο» που αναβλύζει στη ρίζα ενός μικρού βράχου. Στο δεύτερο μισό της διαδρομής, αφού περάσουμε για λίγο από βραχώδη περιοχή φτάνουμε στον παλιό χωματόδρομο που παλαιότερα αποτελούσε τον μοναδικό οδικό άξονα που ένωνε τη Στενή με τα άλλα χωριά στην πλευρά του Αιγαίου. Λίγα λεπτά αργότερα μπαίνουμε στο τελευταίο κομμάτι της διαδρομής που βρίσκεται σε πυκνό ελατόδασος και καταλήγει στο καταφύγιο.

Η υπόλοιπη ομάδα μπορεί να συνεχίσει προς την κορυφή, τη βάση του κώνου της Δίρφης (Λειρή), μέσα σε ένα σηματοδοτημένο μονοπάτι σε γυμνό τοπίο.

Επιστροφή στο καταφύγιο και αναχώρηση.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Αδιάβροχο, καπέλο ή σκούφο, μπατόν, παγούρι με νερό, παπούτσια πεζοπορίας … και απαραίτητα καλή διάθεση!!!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Αλαφιώτης Αντώνης: 6977242014

Μαρίνος Θεοδωρακόπουλος: 6946461660