11-13/6/22 Ο Πάνας…ξαναπάει Κρήτη!! Ο σύλλογος μας σας προτείνει ένα τριήμερο στην μαγευτική μας Κρήτη με κατάβαση του φαραγγιού της Σαμαριάς, ανάβαση στην κορυφή Πάχνες των Λευκών ορέων και κατάβαση του πανέμορφου και επιβλητικού φαραγγιού της Αράδαινας.

Το φαράγγι της Σαμαριάς

Το όνομά του το πήρε από το εγκαταλελειμμένο σήμερα χωριό της Σαμαριάς, που με τη σειρά του οφείλει το όνομα στην εκκλησία της Οσίας Μαρίας. Κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αποτέλεσε κρησφύγετο επαναστατών και του τοπικού πληθυσμού.

Ανακηρύχθηκε το 1962, όντας ένας από τους πρώτους χρονικά Εθνικούς Δρυμούς στη χώρα. Ο πυρήνας του το 2008 καταλάμβανε έκταση 48.480 στρεμμάτων, με κυρίαρχο στοιχείο το ίδιο το φαράγγι. «Σκοπός της ίδρυσής του είναι να προστατευθούν τα σημαντικά και ιδιόμορφα στοιχεία που συνθέτουν τη φυσιογνωμία της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής. Φιλοξενεί πολλά ενδημικά είδη πουλιών και ζώων, το πλέον γνωστό από τα οποία είναι ο κρητικός αίγαγρος, γνωστός ως κρι-κρι ή στα κρητικά αγρίμι. Από το 1981 έχει ενταχθεί στο Παγκόσμιο Δίκτυο Αποθεμάτων Βιόσφαιρας (MAB: Man & Biosphere) της UNESCO, με σκοπό την ανάδειξη και προστασία πολύτιμων τόπων για τον άνθρωπο και την υπόλοιπη βιόσφαιρα.

Τα Λευκά Όρη

Τα Λευκά Όρη (ή Μαδάρες, όπως τα αποκαλούν οι ντόπιοι, από το αρχαιοελληνικό μαδαρός = γυμνός) είναι ένα πολύ μεγάλο ορεινό συγκρότημα που καταλαμβάνει ένα σχεδόν ορθογώνιο τετράπλευρο με διαστάσεις 25×40χλμ, δηλαδή ολόκληρο το ΝΑ τμήμα του νομού Χανίων. Το συγκρότημα είναι πολυκόρυφο, με περίπου 60 κορυφές να ξεπερνούν τα 2.000μ. Η ψηλότερη κορυφή, οι Πάχνες, φτάνουν τα 2454 μ.

Όλο το συγκρότημα αποτελεί ένα απέραντο καρστικό πεδίο, με εκατοντάδες δολίνες, βάραθρα («τάφκους»), καταβόθρες, σπήλαια, σχίσματα, φαράγγια και πόλγες. Οι μεγάλες πόλγες του Ομαλού και του Ασκύφου οριοθετούν την δυτική και την ανατολική πλευρά του συγκροτήματος, ενώ ανάμεσα στις κορυφές ανοίγονται δεκάδες άλλες μικρότερες λεκάνες, χωρίς σαφή υδρογραφικό ιστό, όπως η Λιβάδα, του Κατσιβέλη και το Νιάτο.

Τα Λευκά Όρη θεωρούνται ένας από τους σημαντικότερους βοτανικούς παραδείσους σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αλπική ζώνη κρύβει στις πλαγιές και στους γκρεμούς πολλά σπάνια «διαμάντια» της ελληνικής χλωρίδας. Σε όλη την Δυτική Κρήτη υπάρχουν πάνω από 1.500 είδη φυτών ενώ από τα 650 είδη που απαντώνται στα ψηλά των Λευκών Ορέων, τα 25 είναι στενότοπα ενδημικά και κοντά στα 100 ενδημικά της Κρήτης.

Το φαράγγι  της Αράδαινας

Το φαράγγι της Αράδαινας βρίσκεται στα Σφακιά, στα νοτιοανατολικά του νομού Χανίων και είναι το πιο βαθύ και απότομο φαράγγι του νομού, με το ύψος των τοιχωμάτων του να ξεπερνάει τα 150μ. Είναι από τα πλέον δημοφιλή φαράγγια της Κρήτης για πεζοπορία . Εδώ βρίσκεται και η επιβλητική γέφυρα  της Αράδαινας, η δεύτερη ψηλότερη γέφυρα για bunjee jumping στην Ευρώπη! Το συνολικό του μήκος είναι 15 χιλιόμετρα και η μαγευτική διαδρομή μέσα στο φαράγγι αποτελεί μια μοναδική εμπειρία. Η ομορφιά της φύσης σε συνδυασμό με την αγριάδα των απόκρημνων πλαγιών και την πλούσια πανίδα και χλωρίδα κάνει τη διαδρομή ξεχωριστή, εντυπωσιάζοντας τον πεζοπόρο.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 11.06.2022: Άφιξη στο λιμάνι της Σούδας. Θα μας περιμένει το λεωφορείο με το οποίο θα πάμε στο οροπέδιο του Ομαλού, στην θέση Ξυλόσκαλο, απ’ όπου και θα ξεκινήσουμε την κατάβαση του φαραγγιού της Σαμαριάς. Τα πράγματα που δεν θα χρειαστούν για την πορεία θα τα παραδώσουμε σε ένα αυτοκίνητο που θα μας περιμένει και θα τα πάει στα καταλύματα που θα μείνουμε στην Ανώπολη.

Στο έξοδο του φαραγγιού στην Αγία Ρουμέλη θα ξεκουραστούμε και θα απολαύσουμε την θάλασσα στο Λιβυκό.

Στις 17:30 θα αναχωρήσουμε με το πλοίο της γραμμής που θα μας πάει στην χώρα Σφακίων. Από τα Σφακιά θα μας παραλάβουν 2 οχήματα που μας οδηγήσουν στα καταλύματά μας στην Ανώπολη.

Ώρες πορείας: 6  Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Κυριακή 12.06.2022:

Την Κυριακή αφού πάρουμε πρωινό, θα ξεκινήσουμε με 2 οχήματα 4 χ 4 που θα μας οδηγήσουν αρκετά ψηλά στο βουνό  κοντά στην θέση Ρουσιές. Από εκεί θα ξεκινήσουμε την πορεία μας για την κορυφή Πάχνες. Θα ίδια οχήματα θα μας περιμένουν στο τέλος της κατάβασης , ώστε να επιστρέψουμε στην

Ανώπολη, όπου και θα ακολουθήσει  τσιμπούσι σε τοπική ταβέρνα με νοστιμιές της ντόπιας κουζίνας.

Το βραδάκι θα πάμε προς το κοντινό εκκλησάκι της Αγίας Αικατερίνης με υπέροχη θέα προς το Λιβυκό πέλαγος  για να απολαύσουμε την δύση του ηλίου.

Ώρες πορείας: 4  Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια  

Δευτέρα 13.06.2022:Την Δευτέρα θα κατευθυνθούμε στο παλιό ερειπωμένο χωριό της Αράδαινας . Εκεί αφού θα θαυμάσουμε την θέα, την γέφυρα και το παλιό χωριό, θα αρχίσουμε την κατάβαση  μας στο εντυπωσιακό φαράγγι της Αράδαινας, το οποίο θα το πιάσουμε περίπου στην μέση, για να καταλήξουμε στην πανέμορφη παραλία Μάρμαρο για μπάνιο. Μετά το μπάνιο θα πεζοπορήσουμε περίπου 20 λεπτά με κατεύθυνση προς τον οικισμό Λιβανιανά, από όπου θα μας παραλάβουν τα οχήματά μας για επιστροφή στην Ανώπολη.

Ώρες πορείας: 2,5  Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια

Στην Ανώπολη θα ξεκουραστούμε και γύρω στις 16:00 θα μας παραλάβει το λεωφορείο και θα μας πάει στα Χανιά. Θα περάσουμε ένα δίωρο στην πανέμορφη παλιά πόλη και κατόπιν το λεωφορείο μας θα μας πάει στο λιμάνι της Σούγιας για την επιστροφή.

ΔΙΑΜΟΝΗ: Σε ότι αφορά στην διαμονή μας στην Ανώπολη, η ομάδα μας θα μοιραστεί σε 3 διαφορετικά καταλύματα με δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια, τα οποία έχουν όλα τα βασικά για μια άνετη διαμονή, αλλά φυσικά δεν είναι δωμάτια πεντάστερου ξενοδοχείου και έχουν επιλεγεί ώστε να είναι ανεκτό το κόστος της διαμονής.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Μποτάκια πεζοπορίας, φλις, αντιανεμικό, μπατόν, άφθονο νερό, τρόφιμα για τις πορείες,καπέλο, αντηλιακό, μαγιό, και απαραίτητα καλή διάθεση!

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 180 ευρώ (η τιμή περιλαμβάνει τα εισιτήρια του πλοίου για αεροπορικά καθίσματα με κάποια έκπτωση που πήραμε ως ομάδα, όλες τις μετακινήσεις μας στο νησί με το λεωφορείο και τα 4χ4,  την διαμονή για 2 διανυκτερεύσεις, τα εισιτήρια του πλοίου από Αγ.Ρουμέλη- Σφακιά καθώς και το εισιτήριο για το φαράγγι της Σαμαριάς). Το πρωινό δεν παρέχεται στην τιμή της εκδρομής. Είναι επιπλέον 5 ευρώ το άτομο ανά ημέρα για όποιον φυσικά θέλει και αποτελείται από τοπικά εδέσματα, πραγματικά εξαιρετικά.

Επειδή οι θέσεις για την εκδρομή είναι αυστηρά 20, παρακαλούμε για την έγκαιρη επιβεβαίωση της συμμετοχής σας και κατόπιν συνεννόησης με τους αρχηγούς, να καταθέσετε ως προκαταβολή 50 EUR μέχρι τις 03.06.2022 στον παρακάτω λογαριασμό του συλλόγου στην Τράπεζα Πειραιώς (γράφοντας το όνομα του καταθέτη)  

 Τράπεζα Πειραιώς, αριθμός λογαριασμού: GR97-0172-0230-0050-2308-3936-132

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Αναστασόπουλος Νίκος: 6978365943

Ξενιώτης Γιώργος: 6972098727