28-30/10/22 Το τριήμερο της 28ης Οκτωβρίου, ο Πάνας πηγαίνει στην μεγάλη του αγάπη, την Ήπειρο για να σουλατσάρει στην Κόνιτσα, να απολαύσει την εκπληκτική διαδρομή ως την κορυφή της Τραπεζίτσας και να περπατήσει δίπλα στον πιο «ελεύθερο» ποταμό της Ευρώπης , τον φημισμένο Αώο για να καταλήξει στην Ιερή Μονή Στομίου.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Παρασκευή 28.10.2022:

Αναχώρηση στις 7 π.μ. από την πλατεία Καραϊσκάκη (μετρό Μεταξουργείο). Προορισμός μας είναι η Κόνιτσα, μια όμορφη κωμόπολη στην καρδιά της Ηπείρου με επιβλητικά αρχοντικά, τοξωτά γεφύρια, λιθόστρωτα σοκάκια και ποτάμια. Χτισμένη αμφιθεατρικά στην πλαγιά του βουνού Τραπεζίτσα, της οροσειράς της Πίνδου, εκεί όπου ο ποταμός Αώος συναντιέται με τον Βοϊδομάτη, τον καθαρότερο ποταμό της Ευρώπης, όσο και τον Σαραντόπορο, αποτελεί την αφετηρία των επισκεπτών που αγαπούν τις δραστηριότητες στο βουνό.

Προτού φτάσουμε στην Κόνιτσα, με αφορμή και τον εορτασμό της 28ης Οκτωβρίου, θα κάνουμε μια στάση στο ιστορικό χωριό Καλπάκι, το οποίο αποτέλεσε σημείο σφοδρών συγκρούσεων τον Νοέμβριο του 1940. Στο λόφο πάνω από το χωριό δεσπόζει ο επιβλητικός μπρούντζινος ανδριάντας του Μαχητή του ’40. Πρόκειται για ένα μνημείο των πεσόντων στη Μάχη του Καλπακίου, που φιλοτεχνήθηκε από τον καθηγητή του Πολυτεχνείου και γλύπτη Λάζαρο Λαμέρα. Κάθε χρόνο πραγματοποιείται εκεί αναπαράσταση της μάχης του Καλπακίου. Στην είσοδο του χωριού υπάρχει επίσης και το Μουσείο Πολέμου 1940-41 το οποίο εγκαινιάστηκε το 1975. Στον προαύλιο χώρο του Μουσείου εκτίθενται βαρέα όπλα Πυροβολικού που χρησιμοποιήθηκαν στον Ελληνοϊταλικό Πόλεμο.

Κατά την άφιξή μας στην Κόνιτσα θα μοιραστούμε στους 2 ξενώνες που θα μας φιλοξενήσουν με δίκλινα και τρίκλινα δωμάτια. Αφού τακτοποιηθούμε στα δωμάτια μπορούμε να περιηγηθούμε στην Κόνιτσα και να καθίσουμε για φαγητό για να απολαύσουμε την περίφημη Ηπειρώτικη κουζίνα.

Σάββατο 29.10.2022:

1η Ημέρα Πεζοπορίας. Μετά το πρωινό θα αναχωρήσουμε για το όρος Τραπεζίτσα και την ομώνυμη κορυφή (2024 μ.).  Η ανάβαση στην Τραπεζίτσα είναι μια από τις ωραιότερες διαδρομές που μπορεί να κάνει ένας φυσιολάτρης στη περιοχή της Ηπείρου. Μια πορεία που το μεγαλύτερο μέρος της περνάει μέσα από ένα από τα ωραιότερα πευκοδάση της χώρας μας, οδηγεί προς τη βραχώδη κορυφή του βουνού με την καταπληκτική θέα. Η διαδρομή αρχίζει λίγο έξω από την Κόνιτσα. Αρχικά ακολουθούμε τον επαρχιακό δρόμο που ξεκινάει από την όμορφη κωμόπολη της Ηπείρου και ανηφορίζει προς τα χωριά της «λάκκας του Αώου» (Ελεύθερο, Παλιοσέλι κ.α.). Αν και το ξεκίνημα της πορείας μας γίνεται από έναν χώρο όπου υπάρχει χαμηλή βλάστηση, πολύ γρήγορα το μονοπάτι μας μπαίνει στο πλούσιο δάσος της περιοχής.

Η ανηφορική μας πορεία γίνεται πλέον μέσα στο πυκνό δάσος το οποίο και μας συνοδεύει ως τη βραχώδη κορυφή. Από εκεί μπορούμε να θαυμάσουμε τη θέα προς τον Σμόλικα και την Τύμφη, τη λακκιά του Αώου αλλά και αυτή του Σαραντάπορου με τα Μαστοροχώρια του. Και αν η ατμόσφαιρα είναι καθαρή το μάτι μας φτάνει ως τα βουνά της Θεσσαλίας και της Αλβανίας. Η διαδρομή σε όλο το μήκος της έχει επαρκέστατη σήμανση και το μονοπάτι στο μεγαλύτερο μέρος του είναι ιδιαίτερα εμφανές.

Επιστροφή στην Κόνιτσα για φαγητό και ξεκούραση ή ό τι επιλέξει ο καθένας.

Ώρες πορείας: 8  Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια προς Δύσκολη

Κυριακή 30.10.2022:

Μετά το πρωινό θα επισκεφθούμε την Ιερή Μονή Στομίου, σε μια από τις πιο εντυπωσιακές τοποθεσίες, στη χαράδρα του Αώου, ανάμεσα στις απότομες πλαγιές της Τύμφης και της Τραπεζίτσας. Η Μονή Στομίου αποτελεί σήμερα ενεργό ανδρικό μοναστήρι. Έχει 11 νεόκτιστα κελιά με βοηθητικούς χώρους κι ένα μικρό καθολικό σταυροειδούς τύπου με τρούλο. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το τέμπλο με αρκετές βυζαντινές εικόνες και τα λείψανα πολλών αγίων, που μεταφέρθηκαν στη μονή από το Παλαιομονάστηρο.

Ώρες πορείας: 4  Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Επιστροφή στην Αθήνα και στάση για φαγητό.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Μποτάκια πεζοπορίας, φλις, αντιανεμικό, αδιάβροχο, μπατόν, παγούρι για νερό, τρόφιμα για την πορεία και απαραίτητα καλή διάθεση!

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 120 ευρώ (η τιμή περιλαμβάνει τις μετακινήσεις με το πούλμαν, τα διόδια της γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου, την διαμονή για 2 διανυκτερεύσεις, το κόστος του οδηγού που θα μας συνοδεύσει στο βουνό). Το πρωινό δεν συμπεριλαμβάνεται στην τιμή του ενός ξενώνα. Όσοι όμως επιθυμούν μπορούν με επιπλέον 5 ευρώ να πάρουν πρωινό στον ξενώνα που το παρέχει.

Επειδή οι θέσεις για την εκδρομή είναι αυστηρά 27, παρακαλούμε για την έγκαιρη επιβεβαίωση της συμμετοχής σας και κατόπιν συνεννόησης με τους αρχηγούς, να καταθέσετε ως προκαταβολή 50 ευρώ στον παρακάτω λογαριασμό του συλλόγου στην Τράπεζα Πειραιώς (γράφοντας το όνομα του καταθέτη) :

 Τράπεζα Πειραιώς, αριθμός λογαριασμού:

GR97-0172-0230-0050-2308-3936-132

Αρχηγοί εκδρομής:

Γιάννης Τζίμας  

Μαρία Αρβανίτη

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Μαρία Αρβανίτη: 6946-477386