25-27/2/23 Ο σύλλογος μας σας προτείνει για το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας εξόρμηση στην περιοχή Σμοκόβου του νομού Καρδίτσας. Θα ανακαλύψουμε τις ομορφιές των ανατολικών Αγράφων (όρος Βουλγάρα 1654 μ.) και θα χαλαρώσουμε στα ιαματικά νερά των Λουτρών Σμοκόβου!!

Τα λουτρά Σμοκόβου βρίσκονται στο 35ο χλμ. του οδικού άξονα Καρδίτσας – Ρεντίνας σε υψόμετρο 450 μ. Είναι «κρυμμένα» σε καταπράσινη μικρή κοιλάδα κατάφυτη από δρυς και σκιερούς πλατύφυλλους πλάτανους. Κάθε λουτρική περίοδο σφύζουν από ζωή και «φιλοξενούν» πλήθος δραστηριοτήτων. Ανήκουν στο Δημοτικό Διαμέρισμα Λουτροπηγής και λειτουργούν με τη μορφή κοινοτικής επιχείρησης από το 1982.

Σκοπός της ορειβατικής μας ημέρας είναι η ανάβαση στη Βουλγάρα, την ψηλότερη κορυφή της περιοχής. Παρά το σχετικά μικρό υψόμετρο των 1.654 μέτρων, το κεντρικό σημείο της και η έλλειψη άλλων υψηλότερων κορυφών τριγύρω προσφέρει θέα ανεμπόδιστη στο μεγαλύτερο μέρος του ορεινού όγκου της χώρας. Εδώ το 996 μ. Χ. τα στρατεύματα του Βυζαντίου νίκησαν αυτά του τσάρου Σαμουήλ. Όλος ο γύρω τόπος έγινε χώρος ταφής των Βουλγάρων γι αυτό και το όνομα Βουλγάρα.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 25.02.2023:

Αναχώρηση στις 07:00 π.μ από την πλατεία Καραϊσκάκη (Σταθμός Μετρό Μεταξουργείο).

Προορισμός μας είναι η Λουτροπηγή Σμοκόβου με αναμενόμενη ώρα άφιξης 12:30 μ.μ . Να έχετε πρόχειρο τον εξοπλισμό σας αφού θα ξεκινήσουμε το περπάτημα και μετά θα καταλήξουμε στο ξενοδοχείο. Εκκίνηση της πεζοπορίας από το χωριό Λουτροπηγή προς το κάστρο Μενελαΐδος, τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης των Δολόπων και μέχρι τα Λουτρά Σμοκόβου ακολουθώντας το μονοπάτι Ζ13. Τακτοποίηση στο ξενώνα . Ελεύθερο πρόγραμμα για την υπόλοιπη ημέρα.

Ώρες πορείας: 3  Βαθμός δυσκολίας: Εύκολη

Κυριακή 26.02.2023:

Την Κυριακή αφού πάρουμε πρωινό, θα αναχωρήσουμε με το πούλμαν στις 07:30 π.μ για την θέση «Βρύση Ζαχαράκη » σε υψόμετρο 1.300μ. Από εκεί θα ξεκινήσουμε την ανάβασή μας προς την κορυφή του όρους Βουλγάρα ακολουθώντας το μονοπάτι Ζ1. Αρχικά θα ανηφορίσουμε ομαλά σε πυκνό ελατοδάσος. Θα περάσουμε από την θέση Λιπούχι (1.420μ) με τα ωραία μεγάλα λιβάδια και θα συνεχίσουμε προς την κορυφή , που ναι μεν έχει αρκετή κλίση , αλλά θα μας ανταμείψει με υπέροχη θέα προς τα βουνά της Ευρυτανίας, της Στερεάς και της Θεσσαλίας!! Να έχετε μαζί σας κάτι για φαγητό για την πορεία και μέχρι το βράδυ που θα φάμε όλοι μαζί γύρω στις 8 .

Επιστροφή από τον ίδιο δρόμο . Έχουμε κανονίσει μετά την επιστροφή μας από το βουνό να … βουτήξουμε στην πισίνα των ιαματικών λουτρών για χαλάρωση ! Έχουμε κανονίσει και απογευματινό φαγητό σε τοπική ταβέρνα με πλούσιο μενού και μοναδικά ντόπια φαγητά για τις 19:00 μμ. Η συμμετοχή στο φαγητό δεν είναι υποχρεωτική αλλά θα πρέπει να ξέρουμε εκ των προτέρων πόσα άτομα θα συμμετέχουν για να υπάρξει η ανάλογη προετοιμασία από την πλευρά της ταβέρνας.

Ώρες πορείας: 6  Βαθμός δυσκολίας: Μέτρια

Δευτέρα 27.02.2023:

Την Δευτέρα αφού πάρουμε το πρωινό μας, θα αναχωρήσουμε στις 11:00 για την Ρεντίνα την «Νύμφη των Αγράφων» όπως έχει ονομαστεί. Το χωριό βρίσκεται χτισμένο σε υψόμετρο 900, στα Άγραφα. Έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός και έχει  πλούσια ιστορία. Κοντά στη Ρεντίνα έχουν εντοπιστεί λείψανα δύο αρχαίων οικισμών. Ο ένας βρίσκεται νότια του χωριού, κοντά στην εκκλησία της Παναγίας και τη Βρομοβρύση, και άλλος δυτικά του χωριού, όπου βρίσκονται ερείπια τειχών, και έχει ταυτοποιηθεί ως οι αρχαίες Αγγειαι. Κοντά στο χωριό έχουν εντοπιστεί τάφοι του 4ου και 3ου αι. π.X.. Στην περιοχή στην αρχαιότητα κατοικούσαν οι Δόλοπες.

Το χωριό άκμασε κατά τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, χάρις στα προνόμια που απέκτησε η περιοχή των Αγράφων με τη συνθήκη του Ταμασίου.Η Ρεντίνα ήταν ένα από τα μεγαλύτερα και πλουσιότερα χωριά των Αγράφων, με 450 οικογένειες. Η οικονομία της βασιζόταν στην κτηνοτροφία και σε μικρότερο βαθμό στη σηροτροφία. Από εκείνη την περίοδο χρονολογούνται ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου (με τέμπλο του 1695), το παρεκκλήσι του Αγίου Δημητρίου (1662), ο ναός του Αγίου Γεωργίου (αγιογραφημένος το 1719) και ο ναός του Αγίου Νικολάου (1725). Στο χωριό λειτουργούσε μεγάλη βιβλιοθήκη και σχολή όπου διδάσκονταν αρχαία ελληνικά, λατινικά κ.ά. Υπήρξε έδρα της επισκοπής Λιτσάς και Αγράφων.

Λόγω της θέσης πάνω στον δρόμο που οδηγούσε από τη Θεσσαλία στη Δυτική Ελλάδα, η Ρεντίνα έγινε πολλές φορές πεδίο σκληρών μαχών κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821, αλλά και το 1845, το 1867 και το 1878. Κατά τη διάρκεια της Κατοχής στο δημοτικό σχολείο του χωριού λειτούργησε από τον ΕΛΑΣ Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών. Αξίζει μια επίσκεψη στο Μουσείο Βυζαντινών αρχαιοτήτων, στο λαογραφικό μουσείο και στο μουσείο Εθνικής Αντίστασης.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Ορειβατικά μποτάκια πεζοπορίας (Όχι αθλητικά) , φλις, αντιανεμικό, αδιάβροχο, μπατόν, νερό, τρόφιμα για τις πορείες, σκούφος ,γάντια ,γκέτες , μαγιό για τα λουτρά, και απαραίτητα καλή διάθεση! Γενικά να έχετε υπόψη σας ότι μπορεί ανάλογα με τον καιρό να χρειαστεί να περπατήσουμε σε χιονισμένο πεδίο.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 120 ευρώ (η τιμή περιλαμβάνει την μετακίνηση, την διαμονή και την είσοδο στα λουτρά. Το πρωινό που  παρέχεται από  τον ξενώνα είναι τα βασικά, δηλ. ψωμί, βούτυρο, μέλι και φυσικά καφέ ή τσάι . Οτιδήποτε άλλο ζητηθεί θα χρεώνεται επιπλέον.

Παρακαλούμε για την έγκαιρη επιβεβαίωση της συμμετοχής σας και κατόπιν συνεννόησης με τους αρχηγούς, να καταθέσετε ως προκαταβολή 50 EUR μέχρι τις 10.02.2023 στον παρακάτω λογαριασμό του συλλόγου στην Τράπεζα Πειραιώς (γράφοντας το όνομα του καταθέτη) :

 Τράπεζα Πειραιώς, αριθμός λογαριασμού:

GR97-0172-0230-0050-2308-3936-132

Για δηλώσεις συμμετοχής και περισσότερες πληροφορίες:

Αναστασόπουλος Νίκος: 6978365943  

Αρβανίτη Μαρία: 6946477386