23-25/03/19 Ο σύλλογός μας θα πραγματοποιήσει το τριήμερο της 25ης Μαρτίου εξόρμηση στο όρος Άσκιο ή Σινιάτσικο στη Δυτική Μακεδονία. Το όνομά του το οφείλει στο γεγονός ότι στο μεγαλύτερο μέρος του δεν υπάρχουν πολλά δέντρα, δεν έχει δηλαδή «ίσκιο». Συχνά αναφέρεται και Σινιάτσικο  από την ονομασία της κορυφής του (2.111 μ).  Το μήκος του φτάνει τα 33 χλμ και είναι ενταγμένο στο δίκτυο προστασίας Natura 2000 με προστατευόμενη έκταση περίπου 79.300 στρεμμάτων. Η αλπική ζώνη του βουνού ξεκινάει αρκετά χαμηλά, ωστόσο στη βάση του συναντώνται πολλά είδη δρυός. Μεγαλύτερη έκταση καταλαμβάνει η μακεδονική δρυς.  Άλλα γνωστά δέντρα είναι οι οξιές, τα σφενδάμια και ο γάβρος.  Πλούσια είναι και η πανίδα της περιοχής. Κατά τους χειμερινούς μήνες ο επισκέπτης μπορεί να δει δεκάδες πατημασιές στο χιόνι από μικρότερα και μεγαλύτερα ζώα. Τα πιο συνηθισμένα είναι οι λαγοί και οι αλεπούδες, ενώ σε μικρότερο αριθμό κατοικούν τσακάλια και λύκοι. Στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον Αρκτούρο, υπάρχουν και αρκούδες οι οποίες μετακινούνται μεταξύ των βουνών Βόιο και Άσκιο.

Το πρόγραμμα αναλυτικά:

Σάββατο 23.03.2019: Αναχώρηση  στις 7:00 πμ από την πλατεία Καραϊσκάκη (μετρό Μεταξουργείο). Προορισμός μας ο νομός Κοζάνης και το  καταφύγιο του Χιονοδρομικού Συλλόγου Πτολεμαϊδας σε υψόμετρο 1100 μ. Λίγα χιλιόμετρα προτού φτάσουμε στο καταφύγιο θα κάνουμε μια στάση στο χωριό Βλάστη, γνωστό βλαχοχώρι, σε κλειστό οροπέδιο ανάμεσα στις πλαγιές των βουνών Άσκιο (ή Σινιάτσικο) και Μουρίκι.. Τριγυρισμένη από ορεινά λιβάδια με κέδρους, δάση οξιάς και βελανιδιάς και αναδασώσεις με πεύκα, είναι ένα από τα πιο όμορφα χωριά του Νομού Κοζάνης. Το 19ο αιώνα γνώρισε μεγάλη οικονομική και πολιτιστική ακμή, οι κάτοικοί του είχαν τα μεγαλύτερα τσελιγκάτα της Μακεδονίας, ενώ το 1843 λειτούργησε η Ελληνική και Αλληλοδιδακτική Σχολή (Aρρεναγωγείο) και το 1856 το Παρθεναγωγείο.  Μπορούμε να περιηγηθούμε στα γραφικά καλντερίμια, να θαυμάσουμε τα αναπαλαιωμένα σπίτια και αρχοντικά, να χαλαρώσουμε σε παραδοσιακά καφενεία και  να απολαύσουμε στις ταβερνούλες του κρεατικά (γουρουνόπουλο ψητό, της ώρας) αλλά και πίτες. Το απογευματάκι θα κατευθυνθούμε στο καταφύγιο για να τακτοποιηθούμε και να ξεκουραστούμε.

Κυριακή 24.03.2019: Ημέρα πεζοπορίας. Από το καταφύγιο μας  θα ξεκινήσουμε την πορεία για την κορυφή του όρους Άσκιο , Σημείο (2.111 μ). Η αφετηρία του μονοπατιού βρίσκεται λίγο μετά το καταφύγιο του Χιονοδρομικού Ορειβατικού Συλλόγου Πτολεμαΐδας. Η ανάβαση έχει πολλές εναλλαγές, είναι μέτριας δυσκολίας και υπολογίζεται σε περίπου 5 ώρες. Αφού ολοκληρώσουμε την πορεία θα επιστρέψουμε στο καταφύγιο όπου θα φάμε, θα ξεκουραστούμε και θα χαλαρώσουμε.

Δευτέρα 25.03.2019: Ημέρα επιστροφής. Αφού πάρουμε το πρωινό μας θα επιβιβαστούμε στο πούλμαν για να επιστρέψουμε στην Αθήνα. Θα προηγηθεί μια στάση στα Τρίκαλα, μια πολλή όμορφη πόλη, στην οποία μπορούμε να περιηγηθούμε, να περπατήσουμε παραποταμίως, όπως χαρακτηριστικά λένε και οι ντόπιοι και να καθίσουμε για καφέ ή φαγητό ή και τα δύο.

ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ: Ορειβατικά μποτάκια, αδιάβροχο jacket, σκούφο, γάντια, παγούρι, μπατόν, φακό κεφαλής.  Για την διαμονή μας στο καταφύγιο: Υπνόσακο.

ΒΑΘΜΟΣ ΔΥΣΚΟΛΙΑΣ: Μέτρια. Φυσικά απαιτείται μια σχετικά καλή φυσική κατάσταση και ο σωστός εξοπλισμός.

ΚΟΣΤΟΣ ΕΚΔΡΟΜΗΣ: 75 ευρώ (περιλαμβάνει την μεταφορά με το λεωφορείο και την διαμονή στο καταφύγιο).

Απαραίτητα προκαταβολή 40 ευρώ στην τράπεζα Πειραιώς, αριθμός λογαριασμού   GR9701720230005023083936132, αφού προηγηθεί συνεννόηση με τις αρχηγούς.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:

Αγγελοπούλου Δήμητρα: 6977074359

Αρβανίτη Μαρία: 6946477386